Heb ik wel de juiste keuze gemaakt?!
Mijn eerste 2 lesweken zitten erop. Ik sta in de kelder voor mijn kluisje nummer 379. Ik haal mijn tekenmap eruit en kijk naar de knipperende TL buis aan het einde van de witte gang. Ineens krijg ik een brok in mijn keel… Heb ik wel de juiste studiekeuze gemaakt?!
Waar ik mijn studiekeuze op baseerde
Laten we eerlijk zijn, als je 16 jaar bent weet je vaak nog niet zo goed wat je wilt. Ik begon net te ontdekken welke kledingstijl ik leuk vond en dan moet je ineens jouw vervolgstudie kiezen. Om even een perspectief te bieden, ik zag er bijzonder uit. Ik droeg een veel te grote broek van het merk Dickies, had meerdere kettingen aan mijn broek hangen en had twee verschillende kleuren veters in mijn schoenen. Het jaar daarop droeg ik juist weer skinnyjeans en zwarte sneakers… Om maar even aan te geven dat je smaak snel veranderd, zeker op deze leeftijd.
Toen ik tijdens de open dag van het Nimeto door het gebouw liep, vond ik het er wel leuk uitzien. Bovendien was het een creatieve opleiding. Simpelweg baseerde ik daarop mijn keuze. Ik wist dat ik ‘iets creatiefs’ wilde gaan doen, dus ging ik studeren voor interieur vormgever.
Waar ben ik aan begonnen?
Op het VMBO deed ik techniek. Ik zat in een klas van 18 jongens en 1 meisje en kwam op het Nimeto terecht in een klas met 29 meiden en 0 jongens?! De sfeer in de klas was daardoor heel anders, waardoor ik mij niet echt op mijn plek voelde. Er ontstonden snel van die groepjes die over elkaar roddelen. En ik? Ik wilde niet bij zo’n groepje horen. Dus na twee weken liep ik na de les naar de kelder waar alle kluisjes stonden. Ik stond voor mijn kluisje en er rolde een traan over mijn wang. Waar ben ik aan begonnen?! Dit is absoluut niet wat ik me had voorgesteld van deze opleiding. Toen ik mijn kluisje dicht deed stond er ineens een klasgenootje naast me. Ze vroeg wat er aan de hand was en ik vertelde haar dat ik eigenlijk de opleiding en de klas helemaal niet zo leuk vond. ‘Oh gelukkig! Ik dacht dat ik de enige daarin was!’ zei ze. Op dat moment konden we er samen om lachen en liepen we naar de bus.
Het voelde als thuiskomen
Na 1,5 jaar beleefde ik nog zo’n moment van twijfel: ik was ervan overtuigd dat deze studie echt niet bij mij paste! Ik wilde eigenlijk stoppen en opzoek gaan naar iets anders, aangezien ik mezelf dit vak in de toekomst niet uit zag voeren. Mijn ouders vonden echter dat ik datgene waar ik aan begon ook af moest maken, dus dat heb ik ook gedaan. Met tegenzin, dat dan wel. Op mijn 19e ging ik naar de open dag van de kunstacademie Willem de Kooning en dit voelde bijna als thuiskomen. Ik vond de sfeer, de docenten en de studenten helemaal geweldig. Je kon daar in je pyjama rondlopen, waarbij niemand jou nakeek. Deze studie koos ik veel bewuster, omdat ik door mijn MBO opleiding beter wist wat ik wilde.
Tijdelijke actie!
Vraag nu gratis en vrijblijvend de eerste lesbrief van lespakket (un)Shakable aan en leer de leerlingen om standvastig te staan in het leven.
De persoonlijke lessen die ik leerde op het MBO
Terugkijkend op mijn MBO periode ben ik zo blij dat ik de opleiding op Nimeto afgerond heb. Daar leerde ik om door te zetten, ook op de momenten dat ik het niet leuk vond. Bovendien is mijn probleemoplossende denkvermogen enorm gegroeid en heb ik mijn tekentechnieken kunnen uitdiepen. Ook werkten wij veelvuldig in projecten, waardoor mijn communicatieve vaardigheden zich verder ontwikkelden tijdens alle samenwerkingsopdrachten. Dit zijn zomaar een aantal elementen die mijn leven tot op de dag van vandaag verrijken. In ieder leerproces ontwikkel jij jezelf op gebieden die jouw leven lang meeneemt, of dat nu op school of in je toekomstige baan is. Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik dit natuurlijk niet doorhad op het moment dat ik worstelde met het afronden van mijn MBO opleiding, maar ik ontdekte dit later tijdens de kunstacademie.
Take it easy
Inmiddels geef ik zelf les op een MBO. Wat mij opvalt is dat veel studenten na 1,5 jaar erg gaan twijfelen aan de opleiding. Dat is logisch, want je ontdekt steeds meer wie je bent en wat je wilt. Ik heb wel het idee dat de druk veel hoger is, dan toen ik op mijn achttiende die twijfels had. Je moet nu eigenlijk al meteen weten wat je gaat doen met heel je leven. Dit komt denk ik deels door onze kennismaatschappij. Met één druk op de knop heb je al zoveel info!
Tegen mijn mentorstudenten zeg ik vaak: alles wat je hier op het MBO leert is kostbaar. Maak je studie eerst af en kijk daarna pas wat je ECHT wilt gaan doen. Haal de druk eraf, als jij jouw MBO opleiding hebt afgerond, kun je veel bewuster jouw vervolgstap maken. En als jij dan terugkijkt, zie je dat je grote stappen maakt in iedere fase van jouw leven. Neem de tijd, take it easy!
Over Lesley Burger:
Lesley Burger is docent beeldende vorming op het HMC – het hout- en meubileringscollege in Rotterdam - en kunstenares. Zij is een bevlogen docent, die door de jaren heen ontdekte hoe ze als docent écht een blijvende impact kan hebben in de levens van de leerlingen. Juist door haar vak beeldende vorming heen. Als kunstenares vindt ze het heerlijk om de wereld te verkennen en te ontdekken door haar kunst heen. Bij Creatieve Preventie is Lesley betrokken als blogger. Hier deelt ze op een inspirerende manier haar passie voor haar leerlingen.
VRAAG NU DE EERSTE lesbrief van (un)Shakable GRATIS AAN
Wij als Creatieve Preventie geloven dat we samen verantwoordelijk zijn om tieners mentaal weerbaar te maken. Dat is de reden waarom wij in de afgelopen maanden lespakket (un)Shakable hebben ontwikkeld. Een lespakket met zes lesbrieven vol opdrachten, sociale interacties en inzichten. We stellen tijdelijk de eerste lesbrief gratis beschikbaar voor jou als docent.