fbpx

Blogserie Lifeline

Help, ik heb stress!

‘Zelfbeeld onder jongeren.’

Elk mens maakt zich wel eens zorgen; zo vaak kun je dagen ergens over nadenken of pieker je over bepaalde situaties. Jammer genoeg kun je niet altijd alles voorzien, alle antwoorden geven of weten wat de toekomst zal brengen. Als christen mag je jezelf getroost weten door de belofte die in Jesaja 41:10 staat. Daar staat: ‘Vreest niet, want Ik (God) ben met je.’ Maar toch kent vrijwel iedereen wel van die momenten dat zorgen invloed uitoefenen op je gedachtes, emoties én in je lijf.

Bezorgdheid maakt een mens neerslachtig,
een hartelijk woord beurt hem op.”
- Spreuken 12:25

Stress en je brein

Als je jezelf zorgen maakt, is dit alleen iets wat in je gedachtes of emoties plaatsvindt. Er komen ook allerlei stofjes vrij in je lijf die impact hebben op je gezondheid en welbevinden. Zorgen kunnen invloed hebben op je stressniveau. Onder ideale omstandigheden zit je stresslevel tussen een bepaald niveau. Op die momenten heb je een ‘kalm brein’, waarbij je goed kunt nadenken, relativeren, je emoties kan beheersen en van een afstandje naar je problemen kunt kijken.

Wanneer de druk toeneemt en voor langere tijd aanhoudt, is er een kans dat je stresslevel de bovengrens overgaat. Door een cocktail aan hormonen gaat op dat moment je ‘stress-brein’ aan, wat gigantische gevolgen heeft. Zo kun je minder hebben, kun je niet goed meer nadenken voor je reageert, ben je sneller geïrriteerd, boos en alert. Kortom je relativeringsvermogen is op dat moment onbereikbaar en je zit in de overlevingsmodus.

Tijdelijke actie!

Vraag nu gratis en vrijblijvend de eerste lesbrief van lespakket (un)Shakable aan en leer de leerlingen om standvastig te staan in het leven.

 

Leer omgaan met stress!

Herken je dat als docent? Misschien wel juist in die tijd van rapportvergaderingen, het nakijken van alle verslagen en toetsen of de examens van de leerlingen. De tijd dringt, je hebt volle focus nodig en als er dan iets onverwachts gebeurd…

 

Hoe je omgaat met stress is voor iedereen anders. De een wordt kortaf, de ander isoleert zichzelf of je gaat keihard werken waarbij je jezelf vergeet. Een ding is zeker, het is van groot belang dat je stressgedrag leert signaleren en daarbij ontdekt hoe je weer oplaadt. Wellicht kun je enorm genieten van sporten, een boek lezen, een goede preek luisteren of geniet je enorm van een bepaalde hobby. Ook kan het delen van je zorgen met iemand enorm helpen of kun je juist in je stille tijd met God daarin je hart luchten. Het maakt niet uit hoe je tot jezelf komt, maar het is echt super belangrijk!
 

Het begint bij zelfreflectie

Het is echt heel belangrijk dat jij dit als docent ontdekt, voor je eigen (geestelijke) gezondheid, maar ook om iedereen binnen jouw invloedsfeer hierin te inspireren. Je mag op jezelf reflecteren om te ontdekken wat stress met je doet; wat je voelt in je lijf, hoe je omgaat met anderen of waar je enorme behoefte aan krijgt. Juist door het erkennen van je stress en/of zorgen kun je zorg dragen voor jezelf!

 

De troost

Als je christen bent is er toch geen grotere troost dan de wetenschap dat God in alles bij je is?!  Ondanks de stormen en de turbulentie die in je leven kunnen plaatsvinden bestaat er een ander perspectief. Namelijk dat God alles overziet en alles in Zijn hand heeft. Bovendien eindigt het leven hier op aarde niet bij overlijden, maar heb je zicht op de eeuwigheid. Dat wil niet zeggen dat christenen nooit lijden, zorgen of angsten hebben, maar in tijden van nood is onze Schepper overvloedig met Zijn troost, leiding en nabijheid.

Ontdek hier een aantal prachtige bijbelteksten in relatie tot angst en zorgen.  

Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen,
want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf.
Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.”
- Mattheus 6: 34

De tips!

Mocht je last hebben van angst of zorgen, dan heb je bij deze een aantal tips:

 

  • Ga even rustig zitten en adem een paar keer goed in en uit. Besef dat dit gevoel weer weg gaat, ook al kan het je nu overvallen of verlammen. Probeer daarin het gevoel niet te vermijden – uit de weg te gaan – maar echt even te voelen en te erkennen dat je dat voelt. Wat maakt dat je deze emotie zo sterk voelt? Bedenk voor jezelf waarvoor je bang bent en of deze angst terecht is of niet. Angst is namelijk een slechte leermeester en deze kan je zomaar misleiden.
  • Ga het gesprek aan met je partner, goede vrienden of een collega.
  • Pak er eens een boekje bij en schrijf op:
    • Wat gebeurde er waardoor je bang werd?
    • Hoe voelde je jezelf op dat moment?
    • Voelde je dat ook in je lijf?
    • Gaf dat bepaalde gedachtes?
    • Wat kan je helpen om jezelf beter te voelen?
  • Pak er eens een boekje bij en schrijf op:
    • Wat gebeurde er waardoor je bang werd?
    • Hoe voelde je jezelf op dat moment?
    • Voelde je dat ook in je lijf?
    • Gaf dat bepaalde gedachtes?
    • Wat kan je helpen om jezelf beter te voelen?

“Een vrolijk hart brengt en lach op het gezicht,
blijmoedigheid maakt het leven tot een feest.”
- Spreuken 15:13 en 15

  • Heb je het idee dat je constant met een té hoog stresslevel in je lijf loopt, ga dan in gesprek met je teamleider, je voorganger of maak eens een afspraak bij je huisarts. Goed zorgen voor jezelf is echt super belangrijk, pas daarna kun je van betekenis zijn voor anderen.

Als jij goed voor je angsten, zorgen en stress zorgt, kun je juíst van betekenis zijn voor je leerlingen. Het geeft je ruimte en aandacht om je leerlingen te zien, naar ze te luisteren en wellicht eens een hele hoop – tussen de regeltjes door – op te vangen.

Marije van den Berg

Over Marije van den berg

Marije van den Berg is spreker, coach en auteur. Ze volgde haar opleiding tot integratief coach bij Groundwork. Na haar jarenlange ervaring met preventie- en jeugdwerk bij stichting Chris/De Hoop GGZ en stichting BUtogether, is ze zelfstandig verder gegaan als spreker. Daarnaast werkt zij voor De Zichtmakers, een evenementen en media bureau. Binnen Creatieve Preventie is Marije actief binnen het uitzetten van de grote lijnen van het online weerbaarheidsprogramma LIFELINE – iets wat écht haar hart heeft - en draagt ze haar steentje bij in de strategische marketing communicatie. 

VRAAG NU DE EERSTE lesbrief van (un)Shakable GRATIS AAN

Wij als Creatieve Preventie geloven dat we samen verantwoordelijk zijn om tieners mentaal weerbaar te maken. Dat is de reden waarom wij in de afgelopen maanden lespakket (un)Shakable hebben ontwikkeld. Een lespakket met zes lesbrieven vol opdrachten, sociale interacties en inzichten. We stellen tijdelijk de eerste lesbrief gratis beschikbaar voor jou als docent.

Ontvang meer informatie over LIFELINE

Laat hieronder je e-mail achter en je ontvangt binnen enkele minuten meer informatie over LIFELINE én hoe jij 1 week lang vrijblijvend op ons platform kan rondneuzen!

 

Ontvang de online brochure over ons online preventieprogramma direct in je mail. Geheel vrijblijvend!

 

Vraag nu de eerste les van lespakket (un)Shakable gratis en vrijblijvend aan. Binnen enkele minuten ontvang je de mail met de downloadlink.

Vraag nu de bemoedigingskaarten kosteloos aan en ontvang binnen 5 werkdagen!

× Waar kan ik je mee helpen?