fbpx

Blogserie Lifeline

Het online preventie-programma

‘Onzekerheid, waar het allemaal begon!’

Als er iets is wat nu speelt in de levens van jongeren, dan is dat wel angst en onzekerheid. De angst voor het coronavirus, de angst om een geliefde te verliezen, de angst dat er een dikke streep door de zomervakantie heen gaat, de angst niet over te gaan door nu opgelopen leerachterstand of wat dan ook. Bovendien kunnen jongeren nu extra onzeker zijn door het gebrek aan contact met hun vrienden, wat juist van grote invloed is op hun zelfbeeld. De situatie thuis kan bijdragen of afdoen aan hun zelfbeeld, bijvoorbeeld of er conflicten zijn over het al dan niet maken van huiswerk en wat er tijdens zo’n conflict wel of niet gezegd wordt.

Iedereen is bekend met het gevoel van onzekerheid!

Wij als Creatieve Preventie geloven in het belang van het bespreekbaar maken van taboes. Zo vroeg ik ooit aan een aula vol met tieners of zij zich wel eens onzeker voelden. Langzaam maar zeker gingen er een paar handjes omhoog. Toen ik de vraag andersom stelde, namelijk ‘Wie voelt zich nooit onzeker’, stak slechts één jongen zijn hand op. Zijn moment van bravoure was van korte duur, want toen ik hem uitnodigde om het podium op te komen om de anderen te inspireren over hoe dat werkt, trok hij zich meteen terug!

Inderdaad! Iedereen is bekend met het gevoel van onzekerheid. Of mensen dat nu aan de buitenkant zien óf niet, ergens zijn we allemaal bang niet te voldoen aan de standaard, om te falen of om door de mand heen te vallen.

Iets wat al in Genesis 3 geschreven staat

Ik vind het echt fantastisch om de bijbel te lezen, juist omdat in Gods woord het échte leven zo zichtbaar is! God gaf Adam en Eva alle vrijheid in de hof van Eden. Hij gaf hun de heerschappij – de verantwoordelijkheid – om voor Zijn schepping te zorgen. Wow! Wat een voorrecht! Van één ding zei God echter dat ze dat niet moesten doen, gewoon omdat het niet goed voor hun was.

De grootste negatieve gebeurtenis in de hele wereldgeschiedenis gebeurde toen de slang de focus van Eva weghaalde van alles wat ze had, naar datgene wat ze nu net niet had. Herken je dat? Ik wel! Zo vaak zie ik in mijn leven gebeuren dat mijn zicht van al mijn zegeningen gaat naar datgene wat ik nu net niet heb. Ze werd uitgedaagd om als God te willen zijn, om te heersen, om het heerlijk zelf te doen, beslissen en te controleren.

Daar is waar het allemaal begon …

En daar ging ze voor gaas. De vrucht was begeerlijk om er wijs door te worden. Ze nam een hap en ook Adam – die naast haar stond – at mee.

Dat is het moment suprême geweest, waar jij en ik dagelijks mee te dealen hebben. Schuld en schaamte, angst en onzekerheid, gebrokenheid en verlies, oordeel en haat kwamen plotsklap de wereld in! Een gigantische ommekeer in het leven van de mens en de relatie die wij met God hadden.

Het is zo wonderlijk dat God daar al openbaart dat Hij herstel zal brengen in die relatie, door het bloed van Jezus Christus heen. In Hem ligt er genezing en herstel. Maar toch raakt die gebrokenheid ons allemaal wel in meer of mindere mate.

“Wij als Creatieve Preventie geloven in het belang van het bespreekbaar maken van taboes. “

Online vs. Offline

Het raakt jou wellicht, maar zeker ook je leerlingen. Juist omdat zij volop in hun identiteitsontwikkeling zitten. Ze worstelen met vragen over wie ze zelf zijn, hoe ze zich tot anderen gedragen en onderschat ook de invloed van influencers niet. Die invloed is zowel positief als negatief!

Door het scrollen door die – voor het oog – fantastische levens van andere mensen, kun je zelf behoorlijk geconfronteerd worden met de shit in jouw leven. Ik weet wel dat ik als tiener, in de tijden van Hyves, het contrast tussen mij en mijn toenmalige beste vriendin écht groot vond. Later bleek echter dat haar leven ook niet perfect was, ook al was ze populair onder jongens en ging ook het leren haar super makkelijk af.

De impact is groot

Wanneer je onzeker bent over je uiterlijk, is het zien van al die ‘perfecte’ lijven ook niet echt behulpzaam. Het aantal jongeren dat rotzooit met eten – niet eten, overmatig eten, extreem ongezonde balans tussen sporten en voeding, is groot! Velen zullen nooit binnen de normeringen van een eetstoornis komen, maar wel volledig beheerst (kunnen) worden door het eten. Of dan de gedachtewereld die jongeren hebben, volledig onzichtbaar, maar zo onwijs krachtig. Ik vind het schrijnend om te zien en te horen hoeveel jongeren worstelen met automutilatie (zelfpijniging), zelfmoord gedachten of extreem negatieve gedachtes.

Tijdelijke actie!

Vraag nu gratis en vrijblijvend de eerste lesbrief van lespakket (un)Shakable aan en leer de leerlingen om standvastig te staan in het leven.

Laten we daarom de handen ineen slaan!

Dat is waarom ik geloof in het belang om samen de handen in elkaar te slaan voor de huidige generatie! Wij als ouderen – met een hoop meer levenservaring in onze zak – mogen juist uitdelen van alle lessen die wij geleerd hebben en dat wat Gods genade in ons leven uitgewerkt heeft.

VRIJHEID en herstel

Dat is het hart van het online preventieprogramma LIFELINE van Creatieve Preventie. Tijdens deze module worden namelijk taboes doorbroken en ontdekken leerlingen dat ze niet als enige worstelen met onzekerheid, maar dat werkelijk IEDEREEN dat gevoel kent. Juist daar waar erkenning plaats vindt kan het gesprek ontstaan, waardoor er vrijheid en herstel plaats kan vinden.

Herken je dit nog niet voor jezelf? 

Dan is dit bij deze een lieflijke uitnodiging om dit proces aan te gaan en zelf te ontdekken wat de uitwerking van Gods genade mag zijn in jouw leven. Practise what you preach – je kunt je leerlingen nog zo vertellen dat ze kostbaar en waardevol zijn, maar het begint bij een echt doorleefd eigen proces.

1. Ga er over in gesprek met anderen, breng je onzekerheid in het licht!

2. Ga op zoek naar Gods waarheid in jouw leven, ontdek het hart van God de Vader, die jou vol liefde omarmt als Zijn kind. Zo kun je Zijn hart zien bij de thuiskomst van de verloren zoon, die ook extreem onzeker en negatief was over zichzelf. Lees Lukas 15: 11- 32 voor het hele verhaal.

3. Mocht je merken dat je hier een duwtje in je rug bij kunt gebruiken, ga dan op zoek naar een christelijke coach – via je werk, de kerk of buiten je eigen netwerk.

1. Ga er over in gesprek met anderen, breng je onzekerheid in het licht!

2. Ga op zoek naar Gods waarheid in jouw leven, ontdek het hart van God de Vader, die jou vol liefde omarmt als Zijn kind. Zo kun je Zijn hart zien bij de thuiskomst van de verloren zoon, die ook extreem onzeker en negatief was over zichzelf. Lees Lukas 15: 11- 32 voor het hele verhaal.

3. Mocht je merken dat je hier een duwtje in je rug bij kunt gebruiken, ga dan op zoek naar een christelijke coach – via je werk, de kerk of buiten je eigen netwerk.

Marije van den Berg

Over Marije van den berg

Marije van den Berg is spreker, coach en auteur. Ze volgde haar opleiding tot integratief coach bij Groundwork. Na haar jarenlange ervaring met preventie- en jeugdwerk bij stichting Chris/De Hoop GGZ en stichting BUtogether, is ze zelfstandig verder gegaan als spreker. Daarnaast werkt zij voor De Zichtmakers, een evenementen en media bureau. Binnen Creatieve Preventie is Marije actief binnen het uitzetten van de grote lijnen van het online weerbaarheidsprogramma LIFELINE – iets wat écht haar hart heeft - en draagt ze haar steentje bij in de strategische marketing communicatie. 

VRAAG NU DE EERSTE lesbrief van (un)Shakable GRATIS AAN

Wij als Creatieve Preventie geloven dat we samen verantwoordelijk zijn om tieners mentaal weerbaar te maken. Dat is de reden waarom wij in de afgelopen maanden lespakket (un)Shakable hebben ontwikkeld. Een lespakket met zes lesbrieven vol opdrachten, sociale interacties en inzichten. We stellen tijdelijk de eerste lesbrief gratis beschikbaar voor jou als docent.

Ontvang meer informatie over LIFELINE

Laat hieronder je e-mail achter en je ontvangt binnen enkele minuten meer informatie over LIFELINE én hoe jij 1 week lang vrijblijvend op ons platform kan rondneuzen!

 

Ontvang de online brochure over ons online preventieprogramma direct in je mail. Geheel vrijblijvend!

 

Vraag nu de eerste les van lespakket (un)Shakable gratis en vrijblijvend aan. Binnen enkele minuten ontvang je de mail met de downloadlink.

Vraag nu de bemoedigingskaarten kosteloos aan en ontvang binnen 5 werkdagen!

× Waar kan ik je mee helpen?