Blogserie Lifeline
wat tieners nodig hebben, juist in deze periode!
Toen ik opnieuw een docent sprak die zijn zorgen uitte over het contact met zijn leerlingen, nam ik deze signalen mee in een brainstormsessie bij ons team van Creatieve Preventie. Ik voelde steeds sterker dat – als we het lef zouden hebben om verschillende disciplines samen te brengen in korte tijd - we écht een verschil kunnen maken voor middelbare scholieren en docenten. Konden we onze plannen die er lagen voor online programma’s wellicht al uitrollen, zodat scholen daar nu meegeholpen zijn?
In de periode van de lockdown sprak ik veel docenten, omdat onze tour van de Paasvoorstellingen abrupt werd gecanceld en ik als contactpersoon functioneer tussen de scholen en teamleden. In het geheel van alle gebeurtenissen klinkt dit voor jou wellicht als een kleinigheidje, maar we werken met drie teams van elk minstens zeven ZZP’ers en het vergt een nauwkeurige planning om alle boekingen, wensen en mensen bij elkaar te brengen. Een behoorlijke klus die veel afstemming vraagt. Maar ik geniet er altijd van om in contact te staan met docenten en op deze manier ook vanuit de praktijk te horen waar zij en hun collega’s mee worstelen.
Tijdelijke actie!
Vraag nu gratis en vrijblijvend de eerste lesbrief van lespakket (un)Shakable aan en leer de leerlingen om standvastig te staan in het leven.
Docenten hadden zelf ook te maken met een enorme overgang. Lesprogramma’s moesten omgegooid worden. We hoorden dat er een groot verschil was hoe docenten omgingen met hun leerlingen. Er waren zorgen over leerlingen in een onveilige thuissituaties en waar geen contact meer mee was. Sommige docenten kozen voor het cancellen van lessen, omdat ze niet online wilden lesgeven. Andere scholen kozen ervoor om alleen exacte vakken aan te bieden, vanwege de toetsingsmomenten. Sommige docenten waren actief om nieuwe manieren te zoeken; andere collega’s gaven niet thuis en konden niet omgaan met de veranderingen.
VOrmingsvakken met alleen digitaal contact
Het was in het begin erg zoeken voor scholen hoe het onderwijs op een digitale manier vorm te geven. Bij de ene docent ging het makkelijker dan de anderen. Wat al snel als algemeen signaal terugkwam, is dat de vormingsvakken het meest lastig een plek te geven waren vanuit alleen een digitaal contact. Waar de leerlingen normaliter meningen leren vormen door het aangaan van gesprekken, discussies en dialogen die de docenten leiden, bleek er nu te veel afstand om samen op dat level te komen.
“Wat al snel als algemeen signaal terugkwam, is dat de vormingsvakken het meest lastig een plek te geven waren vanuit alleen een digitaal contact.“
veilige sfeer door informele contactmomenten
Het informele contact met leerlingen wordt vaak onderhouden door het spontane contact tussen de lessen door. Bijvoorbeeld als de leerlingen de leslokalen binnen komen. De inside-jokes, het interactieve en non-verbale communicatie zijn belangrijke aspecten voor het opbouwen van een veilige relatie tussen docenten en leerlingen. Docenten zien vaak dat leerlingen juist in de wandelgangen even langskomen om iets persoonlijks te delen. Iets waar ze mee zitten en zelf niet uitkomen. Of gewoon even iets willen vertellen wat ze meemaakten. Juist deze waardevolle contactmomenten vielen weg.
wat heeft de tiener nodig?
Er is op zo’n moment geen sprake van ‘dit is goed’ of ‘dit is fout’. Maar waar er wel naar moet worden gekeken is: wat heeft de tiener nodig tijdens deze impactvolle gebeurtenissen?
Er kwamen steeds meer krantenartikelen over de impact die corona heeft op tieners. Zo voelde de helft van de tieners zich eenzamer tijdens de corona crisis en waren er zorgen over het ontwikkelen van bijvoorbeeld game verslavingen.
“WE KUNNEN PAS ECHT EEN verschil maken voor de middelbare scholieren en de docenten als we verschillende disciplines en talenten samen brengen.“
ONLINE PREVENTIE PROGRAMMA
De teamleden bij Creatieve Preventie kregen na de gesprekken die er waren met docenten en zorgprofessionals steeds scherper voor ogen wat ze wilden: Het mooie versterken dat wat de scholen en docenten al oppakken in het contact met hun leerlingen om hen door deze tijd heen te helpen.
Lees hier meer over het resultaat!
Over Nathalie Booij:
Nathalie Booij (1985) heeft een grote passie om mensen te verbinden in creatieve concepten. Ze heeft Maatschappelijk Werk & Dienstverlening gestudeerd, en daarna Projectmanagement. Zo was zij projectleider bij een project voor verslaafde jongeren en startte zij met het ontwikkelen van preventieprogramma's. Daarnaast is zij zangeres. Zo treedt zij al jaren op bij middelbare scholen met een paas-en kerstvoorstelling. Zij bracht in maart 2018 haar Cd 'Als ik kijk naar U uit' en toert hiermee door heel Nederland samen met haar man Mark Pardijs.
VRAAG NU DE EERSTE lesbrief van (un)Shakable GRATIS AAN
Wij als Creatieve Preventie geloven dat we samen verantwoordelijk zijn om tieners mentaal weerbaar te maken. Dat is de reden waarom wij in de afgelopen maanden lespakket (un)Shakable hebben ontwikkeld. Een lespakket met zes lesbrieven vol opdrachten, sociale interacties en inzichten. We stellen tijdelijk de eerste lesbrief gratis beschikbaar voor jou als docent.