stilstaan bij vieringen
En toen kwam er weer een lockdown. Wat heb ik gebaald zeg! Ik denk dat veel docenten dit niet zagen aankomen. De laatste week voor kerst geen les meer, je leerlingen of studenten niet meer zien en geen afsluiting van dit toch al zo gekke jaar. Herkenbaar?!
Vieren, hoe dan?
Ik keek zo enorm uit naar de laatste week voor de kerstvakantie! Eindelijk kon ik weer met mijn SLB-klas een kerstviering houden. We hadden afgesproken om allemaal kerstkleding aan te doen en we zouden iets lekkers eten. Daarnaast wilde ik kaartjes voor elkaar laten schrijven tijdens de les. Op deze kaartjes zouden leerlingen schrijven voor welke eigenschappen van elkaar of voor welke momenten van het afgelopen jaar ze dankbaar zijn. Leuk toch? Maar nee, weer niet. Weer geen viering dit jaar met mijn klas.
“Door bewust iets te vieren, sta je ook bewust weer even stil”
Tijdens de online ‘lockdown spoed’ vergadering ben ik recalcitrant in mijn kerst-blouse met gouden bloemetjes gaan zitten. Maar ook heb ik een traantje moeten wegpinken. Het deed meer met me dan ik had verwacht. Want HOE kan je nu nog iets leuks vieren met je klas? Of met je familie? Of met je vrienden?
Even bewust stilStaan
Ik had echt even de tijd nodig om op een rijtje te zetten wat ‘vieringen’ dit jaar voor mij ging betekenen. Los van al het covid gedoe heb ik sinds vorig jaar ook een dochtertje en ben ik wat meer bewust stil gaan staan bij vieringen. Zo heb ik heel intentioneel haar verjaardag gevierd in een kleine bubbel met allemaal kleine rituelen die we ieder jaar willen herhalen, heel leuk en schattig.
In deze tijd is het denk ik meer dan anders belangrijk om stil te staan bij vieringen. Wat ga jij vieren met kerst? Of aan het einde van het jaar? Of voor mijn part iedere maand? Want door bewust iets te vieren, sta je ook bewust weer even stil. Iets wat we denk ik goed kunnen gebruiken in deze tijd.
KERSTVIERINGEN
Op zoek naar dé invulling voor jullie kerstviering die geschikt is voor alle leerlingen? Lees hier meer over onze kerstvoorstellingen.
Dankbaarheid
En dat kan heel klein zijn. Met Eerste Kerstdag gaan wij bijvoorbeeld als gezinnetje bewust stilstaan bij dankbaarheid. We kijken terug naar waar we afgelopen jaar allemaal echt dankbaar voor waren. We pakken dan het fotoboek van onze dochter erbij, dat helpt natuurlijk enorm. We gaan de mooiste herinneringen opschrijven op mooie kaartjes en die doen we in een speciaal doosje. Het idee is dat we ieder jaar dat doosje erbij pakken op Eerste Kerstdag. Het zorgt voor een mooi ritueel dat zich ieder jaar kan herhalen. Het laat je stilstaan bij de mooie, kleine of grote momenten van het afgelopen jaar.
Ik geloof sterk in omdenken, focussen op positiviteit en in je kracht gaan staan. Dat kostte me dit jaar echt veel! Maar het is de moeite waard. En ik kijk uit naar ons nieuwe kerstritueel dat we ieder jaar op deze wijze gaan vieren. Daarom sluit ik graag af met de vraag:
Waar ben jij dit jaar dankbaar voor geweest?
Over Lesley Burger:
Lesley Burger is docent beeldende vorming op het HMC – het hout- en meubileringscollege in Rotterdam - en kunstenares. Zij is een bevlogen docent, die door de jaren heen ontdekte hoe ze als docent écht een blijvende impact kan hebben in de levens van de leerlingen. Juist door haar vak beeldende vorming heen. Als kunstenares vindt ze het heerlijk om de wereld te verkennen en te ontdekken door haar kunst heen. Bij Creatieve Preventie is Lesley betrokken als blogger. Hier deelt ze op een inspirerende manier haar passie voor haar leerlingen.
VRAAG NU DE EERSTE lesbrief van (un)Shakable GRATIS AAN
Wij als Creatieve Preventie geloven dat we samen verantwoordelijk zijn om tieners mentaal weerbaar te maken. Dat is de reden waarom wij in de afgelopen maanden lespakket (un)Shakable hebben ontwikkeld. Een lespakket met zes lesbrieven vol opdrachten, sociale interacties en inzichten. We stellen tijdelijk de eerste lesbrief gratis beschikbaar voor jou als docent.