fbpx

‘vrôgger…’

‘…was alles beter’

‘Vrôgger was alles beter’ kreeg ik vaak naar mijn hoofd geslingerd als ik weer eens een vriendinnenruzie via – toen nog – sms had. Het gebeurde mij vaak zat dat mijn vriendinnen en ik elkaar verkeerd begrepen via de sms. Met een ruzie tot gevolg. Vroeger belde je met je vrienden om af te spreken. Had je geen discussie of ruzie via WhatsApp en scrolde je niet eindeloos door Instagram. Vroeger was ook bijna alles beter, rustiger, vrediger. Alhoewel ik zat dingen kan noemen die de afgelopen tientallen jaren wel verbeterd zijn.

door | jan 4, 2022 | Docentspiratie

Het contrast

Overal is wat voor te zeggen. Neem bijvoorbeeld het internet waar alles tegenwoordig te vinden is. Je bent soms maar een paar klikken verwijderd van een beeld wat nooit meer van je netvlies gaat. Alles is elk moment van de dag te lezen en de onrust is nog nooit zo groot geweest. Maar aan de andere kant: internet brengt ons ook een hoop wijsheden. Zo stuiten we soms op bijzondere contacten. Ook kunnen we wijsheden en tips van anderen lezen en op YouTube filmpjes bekijken die ons handig uitleggen hoe een bepaald product werkt. En buienradar helpt je om net tussen de buien door op je plaats van bestemming aan te komen.

Maar naast veel ‘goed en handig’ via het internet zit ook hier een keerzijde aan. Wat dacht je van het online kopen via een webshop, waardoor de kleine ondernemers in het nauw worden gedreven. Voor alles wat er nu is en wat er vroeger niet was, valt wat te zeggen.

 Vroeger

Ik begrijp het hoor. De paniek van een aantal generaties boven ons. Ze zien het veranderen, lijken er geen grip meer op te hebben en krijgen heimwee naar hun vroegere dagen waarin ze leerden dansen in de regen die ze niet via buienradar konden zien aankomen. Maar misschien is het goed om de situatie – mét elkaar anders te leren bekijken. De situatie is nou eenmaal zo. De jongeren hebben er niet voor gekozen dat tijden veranderen. Zij hebben er gewoon mee te dealen en zien er ook het nut niet van in om dingen terug te draaien naar hoe het was.

“Dansen in de regen die ze niet zagen aankomen

Ik kan me goed herinneren hoe vaak ik zuchtte als het regende en mijn ouders weigerden om mij weg te brengen, omdat dat vroeger ook niet zo makkelijk ging. Ik vond het onterecht en dacht dat zij dan juist degenen waren die dat konden veranderen (ook al weet ik nu soms wel de reden erachter). En ik besef ook dat niet alles aangepast hoeft te worden of naar de behoeften van het kind gedraaid hoeft te worden. Ze mogen zeker op de hoogte zijn van de verschillen van vroeger en nu en ze mogen dat ook voelen op bepaalde vlakken.

Tijdelijke actie!

Vraag nu gratis en vrijblijvend de eerste lesbrief van lespakket (un)Shakable aan en leer de leerlingen om standvastig te staan in het leven.

Maar…

Wat nou als we meer kijken naar het nu. Vroeger waren er inderdaad dingen anders. Wat mooie kanten heeft en soms ook wat mindere kanten. Maar als vroeger alles beter was… Waren de mensen dan ook beter? Leuker? Slimmer? Wat als we teruggaan naar vroeger met z’n voor- en nadelen. Dan waren wij er niet geweest. Misschien is het goed om met elkaar te leren kijken naar wat het leven vandaag de dag te brengen heeft. Met internet, met buienradar, met andere medicijnen en adviezen, met andere vervoersmiddelen.

“Misschien is het goed om met elkaar te leren kijken naar wat het leven vandaag de dag te brengen heeft”

De kracht van elk tijdperk in de praktijk?!

Hoe je dat praktisch maakt? Kijk eens met de jongeren naar de verschillen tussen vroeger en nu. Geef ruimte voor elk verhaal en voor elke leeftijd. Zet met elkaar eens de voordelen en de nadelen op een rij. Wat zouden we eigenlijk terug willen draaien naar hoe het was? En wat is echt een grote vooruitgang geweest? Zo leren we onze jongeren ook meer respect te krijgen voor de generaties voor ons. Maar kijk hierin vooral ook naar het nu. Wat heeft het ons vandaag de dag te brengen?

PS. ‘Grootmoeder weet raad’. We kunnen zeggen wat we willen. Maar uiteindelijk zijn de huishoudelijke en medische – en vaak simpele- trucjes van oma – dus vroeger - toch het beste. Laten we die vooral blijven gebruiken en nooit vergeten!

Marije van den Berg

Over Jocelynn van den Berg:

Jocelynn van den Berg (25) is een talentvolle singer-songwriter die nummers schrijft over doorleefde ervaringen. Als ze niet aan het zingen, schrijven of regelen is, vind je haar bij vriendinnen, op het terras of op haar werk. Ze houdt van mensen, van God en sinds kort ook van het leven na lang op een zwarte wolk te hebben gedreven. Tijdens haar opname  vanwege haar depressie, schreef ze het prachtige album Na regen komt schijn.

VRAAG NU DE EERSTE lesbrief van (un)Shakable GRATIS AAN

Wij als Creatieve Preventie geloven dat we samen verantwoordelijk zijn om tieners mentaal weerbaar te maken. Dat is de reden waarom wij in de afgelopen maanden lespakket (un)Shakable hebben ontwikkeld. Een lespakket met zes lesbrieven vol opdrachten, sociale interacties en inzichten. We stellen tijdelijk de eerste lesbrief gratis beschikbaar voor jou als docent.

Ontvang meer informatie over LIFELINE

Laat hieronder je e-mail achter en je ontvangt binnen enkele minuten meer informatie over LIFELINE én hoe jij 1 week lang vrijblijvend op ons platform kan rondneuzen!

 

Ontvang de online brochure over ons online preventieprogramma direct in je mail. Geheel vrijblijvend!

 

Vraag nu de eerste les van lespakket (un)Shakable gratis en vrijblijvend aan. Binnen enkele minuten ontvang je de mail met de downloadlink.

Vraag nu de bemoedigingskaarten kosteloos aan en ontvang binnen 5 werkdagen!

× Waar kan ik je mee helpen?