fbpx

Emotionele ontwikkeling van pubers

“Pubers leren na te denken over de keuzes die zij maken maakt hen meer weerbaar.”

Op weg naar volwassenheid
Met de emotionele ontwikkeling van pubers wordt de manier bedoeld waarop pubers met hun eigen emoties en gevoelens en die van anderen leren omgaan.  Pubers maken grote stappen op hun weg naar volwassenheid, waardoor ze gefocust zijn op het ontwikkelen van hun eigen identiteit en onafhankelijkheid.  

Kenmerken van de ontwikkeling bij pubers
Tieners leren zichzelf steeds beter kennen, leren zich steeds beter inleven in anderen, en leren steeds beter samenwerken. Dit zijn kenmerken die horen bij de emotionele ontwikkeling van pubers.

Andere kenmerken van een goede emotionele ontwikkeling zijn zelfbeheersing, het oppikken van ongeschreven regels, goed kunnen luisteren, doorzettingsvermogen, zelfaanvaarding en weerbaarheid.

Onzekerheden tijdens de
puberteit

Naarmate een kind zich meer en meer ontwikkelt, treedt er ook steeds meer een verstrengeling op tussen de emotionele, de cognitieve en de gedragsontwikkeling van een kind.

Hoe een puber tegen zichzelf aankijkt
Deze ontwikkelingen hebben allen invloed op elkaar. De kennis die een puber vergaart, gaat zijn emotionele mogelijkheden beïnvloeden, en emoties beïnvloeden de manier waarop een puber zich gedraagt en tegen zichzelf en de wereld aankijkt.

Vragen die de tieners bezighouden
Tijdens de puberteit gaat het kind op zoek naar antwoorden op vragen als: ‘Wat kan ik?’ en ‘Hoe zie ik eruit?’.
Deze vragen kunnen hen gefrustreerd of onzeker maken. Deze onzekerheden brengen daarbij ook vaak stemmingswisselingen met zich mee, die op hun beurt weer gepaard kunnen gaan met ruzies en verzet tegen docenten of ouders.

Impulsief maar ook kwetsbaar
Wat we vaak zien is dat door al deze veranderingen en twijfels die van grote invloed zijn op de emotionele ontwikkeling tijdens de puberteit, pubers zich vaak ook erg egocentrisch gaan gedragen en vaak impulsief gedrag en impulsieve emoties vertonen.

Dit maakt hen kwetsbaar.

weerbaarheid bij tieners 

De emotionele ontwikkeling is een terrein waarover niet veel gesproken wordt. Juist op dit terrein hebben pubers ondersteuning en handvatten nodig, omdat emoties vaak ongemerkt veel invloed hebben op de keuzes die gemaakt worden. Pubers leren na te denken over de keuzes die zij maken maakt hen weerbaar.

wij versterken 
de weerbaarheid
bij jongeren

Wij hebben een grote passie om op een creatieve manier te investeren in de weerbaarheid van pubers. Benieuwd hoe wij dit doen op het voortgezet onderwijs?

Kom met ons in contact!

leren voor je leven

Wij creëren met muziek, verhalen en opdrachten speciale momenten waarin jongeren zien wat een positieve levensstijl oplevert. In een voorstelling, workshop, voorlichting of projectdag, krijgen leerlingen tips en trucs van onze deskundige medewerkers.

Hoe kunnen we jou verder ondersteunen? 
Hieronder staan enkele mogelijkheden.

 
We zien uit naar verdere kennismaking!

Ontvang meer informatie over LIFELINE

Laat hieronder je e-mail achter en je ontvangt binnen enkele minuten meer informatie over LIFELINE én hoe jij 1 week lang vrijblijvend op ons platform kan rondneuzen!

 

Ontvang de online brochure over ons online preventieprogramma direct in je mail. Geheel vrijblijvend!

 

Vraag nu de eerste les van lespakket (un)Shakable gratis en vrijblijvend aan. Binnen enkele minuten ontvang je de mail met de downloadlink.

Vraag nu de bemoedigingskaarten kosteloos aan en ontvang binnen 5 werkdagen!

× Waar kan ik je mee helpen?