fbpx

Gedrag in de puberteit

“Waarneembare gedragingen in de puberteit zijn symptomen van iets wat veel dieper ligt: het diepe verlangen naar bevestiging en erkenning.”

Veelvoorkomend gedrag in de puberteit
Zich afzetten tegen volwassenen; overladen worden door stemmingswisselingen; vraagstellingen die hen onzeker maken; grenzen opzoeken; egoïsme; overal discussies opzoeken; piekeren; in zichzelf gekeerd en minder open zijn; enorme behoefte aan privacy hebben…

Hoe kun je dit gedrag lezen?
Bovenstaande voorbeelden zijn allemaal veelvoorkomend gedrag in de puberteit en door volwassenen vaak bestempeld als desinteresse, gebrek aan discipline en dergelijke. Maar is dat ook werkelijk zo?

Symptomen
van de
puberteit

Pubers proberen op allerlei manieren te ontdekken wie ze zijn en wie ze graag zouden willen zijn.


Pubers willen graag bewondering en respect

Doordat pubers zich vergelijken met anderen worden ze zich bewuster van hun eigen positieve en negatieve kanten en wat ze wel en niet kunnen. Ze willen graag bewondering en respect krijgen, willen niet onderdoen voor anderen en zijn uitermate nieuwsgierig. Vaak zijn de waarneembare gedragingen in de puberteit symptomen van iets wat veel dieper ligt; het diepe verlangen naar bevestiging en erkenning.

Tegendraads en oppositioneel  gedrag

Het meedoen met de groep waarbij uitdagen en testen van ‘het gezag’ hoort, brengt met zich mee dat bepaalde regels en normen ook makkelijker overtreden worden. Daarnaast proberen pubers hun denkvermogen te testen door docenten te betrekken in discussies, onophoudelijk te argumenteren met volwassenen en oppositionele standpunten in te nemen over onderwerpen die onbelangrijk zijn voor hun ouders of docenten.

Gedrag als oefening
Dit gedrag is overigens gewoon een oefening die de puber helpt bij het ontwikkelen van zijn kritisch denken en gaat bij de meeste leerlingen vanzelf voorbij wanneer zij bepaalde vaardigheden ontwikkelen.

zelfbeheersing aanleren bij jongeren

Toch is het wel belangrijk dat jongeren leren stevig in hun schoenen te staan, zichzelf leren beheersen en leren dat niet alles hoeft te worden geprobeerd. Kennis van bepaalde zaken en weten wat de gevolgen kunnen zijn, kan verkeerde beslissingen en gedragingen helpen voorkomen.

wij investeren
IN de weerbaarheid
van jongeren

Hoe gaaf is het als we met elkaar kunnen zorgen voor een sluitend netwerk, zodat we jongeren de ruimte kunnen geven om in een veilige omgeving te leren.

 

Benieuwd hoe wij dit doen op middelbare scholen?

Kom met ons in contact!

leren voor je leven

Wij creëren met muziek, verhalen en opdrachten speciale momenten waarin jongeren zien wat een positieve levensstijl oplevert. In een voorstelling, workshop, voorlichting of projectdag, krijgen leerlingen tips en trucs van onze deskundige medewerkers.

Hoe kunnen we jou verder ondersteunen? 
Hieronder staan enkele mogelijkheden.

 
We zien uit naar verdere kennismaking!

ERvaringen van docenten

"De leerlingen hadden alle aandacht tijdens de voorstelling. Dit is opvallend aangezien niet alle leerlingen een christelijke achtergrond hebben."

Wim ter Haar

Aeres MBO Nijkerk

"Ik kijk terug op een geslaagd optreden bij ons op school. We hebben alleen maar positieve reacties gehad van de leerlingen!"

Aad Berger

Vakcollege Rijnmond Katwijk

"De communicatie tussen mij en Nathalie heb ik als zeer prettig ervaren. Mijn collega's zijn ook erg positief omdat zij zagen wat de impact was op de leerlingen."

Bas Flipse

Groene Hart Leerpark, Alphen aan den Rijn

“De leerlingen zijn bijzonder geraakt door de inhoud van de voorstelling en het verhaal van de spreker. Bedankt! De verdiepingslessen waren een grote meerwaarde"

Joan Mulder

Noordik, Vriezenveen

onze passie in Cijfers

Wij plaatsen kwaliteit boven kwantiteit. Desondanks zijn we trots op onze cijfers!

scholen

voorstellingen

leerlingen

betekenisvol

Op creatieve wijze staan we effectief stil met leerlingen bij belangrijke levensthema’s.  

uniek

Alle medewerkers zetten bevlogen hun unieke talent en persoonlijke ervaring in. 

IDENTITEIT

We werken vanuit christelijke waarden en normen. Dit vormt de basis van elk programma.

Deskundig

Onze trainers, artiesten en ervaringsdeskundigen zijn getraind. Onze programma's zijn actueel en up-to-date.

T

KERNGERICHT

Het versterken van de identiteit van de leerlingen ligt ter grondslag van elk aanbod, ongeacht thematiek.

'walk the talk'

De positieve christelijke levensstijl staat centraal in aanbod én in de levens van teamleden. 

Wees er snel bij

Onze agenda’s lopen al snel vol. Plaats nu meteen vrijblijvend en gratis een optie door onderstaand formulier in te vullen.

[contact-form-7 id=”10″ title=”Contactformulier”]

Veel gestelde vragen

Lees hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen.
Staat je vraag er niet tussen?
Zoek contact met ons via deze link en we denken met je mee.

Voor welke leerniveaus en leeftijden is creatieve preventie?

 

Voortgezet onderwijs
Ons algemene aanbod is geschikt voor leerlingen van alle leerniveaus, zowel onderbouw als bovenbouw van voortgezet onderwijs. Zoals je wellicht al hebt gezien bieden we ook programma’s aan gericht op specifieke niveaus en klassen.

 

Op maat aansluiten
Het beste is om ons persoonlijk te benaderen zodat we kunnen meedenken voor de beste match.

Waar staan de tarieven?

Online brochure
Vraag onze brochure nu aan. Hierin staat per aanbod enkele richtlijnen en tarieven. Omdat ons aanbod zo divers is en boekingen in grootte variëren, werken we veel op maat.

Offertes op maat
Om een offerte op maat op te laten stellen, plan je eerst een belafspraak in of plaats je vrijblijvend een optie. Op die manier hebben we beter zicht op jullie specifieke vraag, de leerlingen en wat jullie school graag wil ontvangen. 

Welke plek krijgt jullie christelijke identiteit in de programma’s?

Vaak ontvangen we deze vraag van scholen met veel leerlingen en docenten met gevarieerde (of geen) kerkelijke achtergronden.

Jongeren versterken
Iedereen met een hart voor tieners wil hetzelfde: jongeren laten weten hoe geliefd en waardevol zij zijn. Niemand kan ontkennen dat deze maatschappij steeds meer en meer van hen vraagt: onderzoek wijst steeds meer uit wat de impact is van de prestatiedruk die jongeren ervaren. Jongeren hebben in deze tijd sturing nodig en bewustwording dat zij grenzen kunnen stellen. Regie kunnen nemen in situaties.

Wij slaan een brug
Onze trainers, artiesten, ervaringsdeskundigen en voorlichters dragen daarom vanuit een respectvolle en open houding de positieve christelijke levensstijl uit. We hebben veel ervaring om een brug te slaan tussen verschillende achtergronden. Meer weten of verder van gedachten wisselen hierover? Plan een vrijblijvende belafspraak in voor persoonlijk contact.

 

Waarom heten jullie ‘Creatieve Preventie’?

Visie ontwikkeling
De naam ‘Creatieve Preventie’ is ontstaan tijdens brainstormsessies. Een leuk feitje is dat deze brainstorm plaatsvond, al jaren voordat Creatieve Preventie daadwerkelijk opgericht werd.  Dit laat zien dat Creatieve Preventie met veel zorg en passie al een lang proces heeft gehad in visieontwikkeling.

Out-of-the-box, deskundig en creatief 
In deze tijd en in deze maatschappij moeten we ons samen sterk maken om een positieve impact te hebben op de ontwikkeling van de jongeren. Op een manier die hen daadwerkelijk aanspreekt en die zinvol is. Wij doen dit op een creatieve wijze en out-of-the-box met medewerkers die intern gedreven zijn om de jongeren verder op weg te helpen.

 

 Unieke mix educatie, evangelie, entertainment
Onze roots liggen in het aanbieden van een unieke mix van educatie, evangelie en entertainment in onze voorstellingen. We zagen hoe positief dit aansloot op grote groepen leerlingen. We hebben besloten deze mix als grondslag neer te zetten in ons verdere aanbod.

Hoe lang bestaat Creatieve Preventie al?


Hoe het begon

Al vanaf 2014 geven we paas- en kerstvoorstellingen op middelbare scholen. We merkten hoe bijzonder het was om op eigentijdse manier ons geloof in God uit te dragen aan leerlingen die gevarieerde - of geen kerkelijke achtergrond. We besloten daarom om meerdere teams in te werken op hetzelfde concept.

 

Impact - ook op lange termijn
Bij het uitvoeren van deze voorstellingen zijn we vaak één dag intensief op een school. We merkten dat we meer wilden geven aan leerlingen en docenten dan een bijzondere ervaring en show. We kregen het verlangen om de scholen extra verdiepingsmateriaal mee te geven. Mentoren gebruiken de verwerkingslessen naar eigen inzicht. Op deze manier werken zij de thematiek nog verder uit met de leerlingen.

 

Oprichting Creatieve Preventie
Vanaf medio 2018 doen we dit alles onder de naam ‘Creatieve Preventie’ en is ons aanbod aangevuld met het geven van voorlichtingen, workshops en projectdagen.

Kunnen we een keer live kijken tijdens een voorstelling?

We begrijpen dat jullie onze voorstellingen live willen ervaren. Neem contact met ons op om samen te kijken naar de mogelijkheden.

Kunnen we vrijblijvend kennismaken?

We maken graag kennis met jou!
Persoonlijk contact vinden wij belangrijk. Plan via deze link een vrijblijvende belafspraak in met Nathalie Booij, oprichter van Creatieve Preventie, of stuur je verzoek via het contactformulier.

Real life
Liever real life contacten? Het beste is om toch eerst de belafspraak in te plannen zodat we sneller een afspraak kunnen inplannen. Ook willen we graag het juiste teamlid koppelen aan jullie vraag. We zien uit naar verder contact!

Zijn er ook andere thema's en aanbod op maat mogelijk?

Waar kunnen we jullie mee helpen?
We vinden het fijn om te horen welke thematiek en vragen er leven. Sluiten de thema’s zoals omschreven op onze site nog niet aan of mis je onderwerpen? Laat dit aan ons weten via het contactformulier. Graag denken we mee op maat en expertise.

Let’s connect

We zien er naar uit om ook jou beter te leren kennen!
Volg ons alvast op social media en ontvang nieuwe inspiraties en updates over onze beweging.

[instagram-feed id=”5923524111″ buttoncolor=#A7A6B1 buttontextcolor=#ffffff cols=3 num=9 followcolor=#a7ab8d followtextcolor=#ffffff]

Plan een belafspraak in
Plaats een optie

Voor overige vragen:
Nathalie Booij
M: 06 44 54 88 73
E: info @ creatievepreventie

Ontvang meer informatie over LIFELINE

Laat hieronder je e-mail achter en je ontvangt binnen enkele minuten meer informatie over LIFELINE én hoe jij 1 week lang vrijblijvend op ons platform kan rondneuzen!

 

Ontvang de online brochure over ons online preventieprogramma direct in je mail. Geheel vrijblijvend!

 

Vraag nu de eerste les van lespakket (un)Shakable gratis en vrijblijvend aan. Binnen enkele minuten ontvang je de mail met de downloadlink.

Vraag nu de bemoedigingskaarten kosteloos aan en ontvang binnen 5 werkdagen!

× Waar kan ik je mee helpen?