fbpx

” Uit onderzoek blijkt dat vriendelijkheid naar jezelf juist níet leidt tot luiheid –

iets wat we in ons calvinistische landje vaak denken!”

Ik ben Heleen Spreeuwers (33 jaar) en ik ben een onderzoeker en adviseur op de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), getrouwd met Ruben en ik besteed mijn vrije tijd aan muziek (als singer/songwriter), lezen, leuke series/films kijken, filosoferen en lekker koken. In 2010 studeerde ik af als maatschappelijk werker en inmiddels heb ik de universitaire master Pedagogische Wetenschappen afgerond, met de specialisatie Pedagogische Ethiek. 

 al die prikkels! Wat doe jij ermee?

Ik word enthousiast van de preventieve kant van sociaal werk: hoe kun je mensen in hun normale dagelijkse leven helpen om te dealen met problemen die ze ervaren? En specifiek voor Creatieve Preventie: hoe kun je jongeren ondersteunen in deze spannende tijd, waarin er zoveel prikkels en eisen lijken te zijn? Zodat ze echt ‘zichzelf’ kunnen worden, zoals God ze heeft gemaakt?

Halfjaar lang verdiept in thema ‘prestatiedruk’

Voor het schrijven van mijn scriptie heb ik mij een half jaar lang verdiept in het thema prestatiedruk bij jongeren. Ik kwam tot de conclusie dat we te maken hebben met een schadelijke vorm van perfectionisme en dat je door middel van het stimuleren van zelfcompassie dit kunt tegengaan en tegelijkertijd de autonomieontwikkeling van jongeren kunt ondersteunen. Prestatiedruk lijkt vooral te maken te hebben met de overtuigingen, gedachten en houding die je richting jezelf hebt.

En het goede nieuws is: die zijn af- en aan te leren! 

Zelfcompassie leidt tot autonomie

Een van de opvallendste uitkomsten uit het onderzoek was dat een houding van vriendelijkheid en mildheid naar jezelf (‘zelfcompassie’) niet leidt tot luiheid en ‘de kantjes ervan aflopen’ – wat we in ons calvinistische Nederland toch vaak denken – maar juist tot meer autonomie, het herstellen van fouten en het de volgende keer beter willen doen.

Dat vind ik een hoopvolle uitkomst voor jongeren van nu (en eigenlijk voor ons allemaal!). Het is een boodschap waar ik in geloof en die ik handen en voeten hoop te geven binnen Creatieve Preventie.

Het versterken van mensen is mijn passie

Zoals ik net al zei word ik vrolijk van het versterken van mensen. De specifieke thema’s waar ik enthousiast over ben is het versterken van zelfvertrouwen, autonomie, emotieregulatie, het ervaren van keuzevrijheid en het verantwoordelijkheid nemen voor die keuzes. Ik heb die passie vanuit de liefde die God heeft voor ieder mens, jong en oud.

Zelf ervaren hoe belangrijk het is

De thema’s die ik hierboven noem zijn niet toevallig. Het zijn belangrijke lessen geweest die ik in mijn eigen leven heb geleerd en waar God me echt in heeft laten groeien. Ik heb bijvoorbeeld moeten leren dat het oké is om moeilijke emoties te ervaren en doorvoelen in plaats van ze gelijk weg te redeneren, te verdoven of streng voor mijzelf te zijn.

 

Hoewel we allemaal een eigen verhaal hebben, geloof ik dat we allemaal voor de uitdaging staan om oude aangeleerde patronen en overtuigingen te herkennen. En dat we door Gods genade nieuwe gezonde denk- en gedragspatronen mogen aanleren. Dat we hiervoor elkaar nodig hebben staat voor mij als een paal boven water! 

Vrijheid om jezelf te zijn

Mijn passie is dan ook om mensen bewust te maken van die denk- en gedragspatronen, het ‘normaal’ te maken (want iedereen heeft ze). Zodat er vrijheid ontstaat om écht zichzelf te worden, in verbinding met anderen. Want pas als je jezelf durft te zijn, kun je gezonde relaties aangaan met anderen.

inhoudelijke blogs

Dat is de reden dat ik me graag verbind aan Creatieve Preventie. In mijn rol hoop ik bij te dragen met het schrijven van inhoudelijke blogs en het meedenken over de onderliggende visie van CP.
Ik zie ernaar uit! 

Over welke thematiek wil jij graag meer weten? Laat het mij in de comments weten!

Over Heleen Spreeuwers:     

Heleen Spreeuwers (1986) is eigenaar van haar bedrijf Prestatiedrukcoach.nl, waarin ze mensen helpt die last hebben van prestatiedruk in allerlei gebieden in hun leven. Zij studeerde af als maatschappelijk werker. In 2019 rondde zij de universitaire master Pedagogische Wetenschappen af. Hiervoor verdiepte zij zich in het thema ‘prestatiedruk bij jongeren’. Daarnaast is zij zangeres en brengt zij regelmatig eigen muziek uit.

VRAAG NU DE EERSTE lesbrief van (un)Shakable GRATIS AAN

Wij als Creatieve Preventie geloven dat we samen verantwoordelijk zijn om tieners mentaal weerbaar te maken. Dat is de reden waarom wij in de afgelopen maanden lespakket (un)Shakable hebben ontwikkeld. Een lespakket met zes lesbrieven vol opdrachten, sociale interacties en inzichten. We stellen tijdelijk de eerste lesbrief gratis beschikbaar voor jou als docent.

Ontvang meer informatie over LIFELINE

Laat hieronder je e-mail achter en je ontvangt binnen enkele minuten meer informatie over LIFELINE én hoe jij 1 week lang vrijblijvend op ons platform kan rondneuzen!

 

Ontvang de online brochure over ons online preventieprogramma direct in je mail. Geheel vrijblijvend!

 

Vraag nu de eerste les van lespakket (un)Shakable gratis en vrijblijvend aan. Binnen enkele minuten ontvang je de mail met de downloadlink.

Vraag nu de bemoedigingskaarten kosteloos aan en ontvang binnen 5 werkdagen!

× Waar kan ik je mee helpen?