Online preventieprogramma LIFELINE
Maakt belangrijke thema’s bespreekbaar en leert onderbouwleerlingen om te gaan met moeilijke situaties.
Jongeren voelen niet altijd de ruimte om open te zijn over waar ze mee worstelen. Ze denken alleen te zijn en durven niet om hulp te vragen. Juist daarom is het zo belangrijk om onderwerpen als angst, een onveilig thuis en niet lekker in je vel zitten bespreekbaar te maken. Vervolgens kunnen we ze handvatten bieden om constructief te leren omgaan met verwachte en onverwachte situaties.
Het online programma LIFELINE gaat in op deze onderwerpen. De leerlingen gaan zelfstandig aan de slag met de thema’s en de mentor monitort hoe het gaat. Zo kan er een écht gesprek plaatsvinden over belangrijke onderwerpen en wordt, waar nodig, de drempel verlaagd naar nazorg.
Het materiaal is volledig afgestemd op jongeren en hun leefwereld. Dit zorgt ervoor dat zij op een ontspannen manier getriggerd worden om na te denken over de thema’s.
Als docent of mentor krijg je alle tools in handen om met dit programma aan de slag te gaan. De leerlingen doorlopen zelfstandig de lessen, wat betekent dat er weinig voorbereiding nodig is. Iedere leerling krijgt een unieke inlogcode die toegang geeft tot een beschermde e-learning omgeving.
Het programma LIFELINE…
is een e-learning bestaande uit 7 lessen
is voor onderbouwleerlingen
wordt zelfstandig doorlopen door leerlingen
bevat video’s met presentatoren
behandelt actuele, belangrijke thema’s
is geclusterd toepasbaar of verspreid over het jaar
kan volledig worden gefinancierd met de CJP Cultuurkaart
Inspirerende woorden
“Wanneer jongeren weten dat ze van waarde zijn, durven ze beter voor zichzelf op te komen en maakt het dat ze zichzelf niet hoeven te bewijzen door te presteren of anderen naar beneden te halen.”
“Het valt niet meer te ontkennen: Creatieve Preventie is een gepassioneerde beweging die haar vorm verkregen heeft vanuit deskundigheid, betrokkenheid en creativiteit. We zien uit naar aankomende jaren!”.
“Jongeren willen gekend en erkend worden. En als het ‘echte leven’ wat dit betreft weinig lijkt te bieden, wordt het daar gezocht waar het leven zich in de werkelijkheid lijkt af te spelen: op hun beeldscherm.”
LIFELINE biedt de mogelijkheid om op een ontspannen manier dieper op belangrijke thematiek in te gaan
Vraag vrijblijvend meer informatie aan
Maak kennis met het LIFELINE programma en ontdek hoe het jouw leerlingen helpt hun mentale weerbaarheid te versterken.
De doelstellingen van LIFELINE
Bewustzijn creëren
Leerlingen bewust maken van worstelingen die kunnen ontstaan en ze leren omgaan met impactvolle gebeurtenissen.
Weerbaarheid vergroten
Leerlingen mentaal weerbaar maken, zodat ze juiste keuzes kunnen maken en op een gezonde manier om leren gaan met hun emoties.
Veerkrachtiger maken
Bijdragen aan de geestelijke veerkracht van leerlingen, door taboes en kwetsbare thema’s bespreekbaar te maken.
Waar gaan de lessen inhoudelijk over?
1: Introductieles
Het platform
De eerste les is bedoeld als introductie van het platform en de presentatoren.
2: Help! Ik verzuip!
Angst en onzekerheden
De leerlingen ontdekken over onderliggende oorzaken van angst en onzekerheden en krijgen handvatten om hiermee om te gaan.
3. #Reality Check
Online weerbaarheid
De leerlingen leren wat het belang is van online weerbaarheid en ontdekken dat niet alle online berichten op feiten zijn gebaseerd. Ze krijgen tools om op een juiste manier informatie te filteren en te toetsen.
4. Tegen de wind in
Niet lekker in je vel zitten
De leerlingen worden zich ervan bewust dat hulp soms dichterbij is dan je denkt. Ook leren ze over het belang van een gezond dagritme en structuur. Ze krijgen handvatten aangereikt om hun emoties te reguleren en hun leven op een gezonde manier in te richten.
5. Het stormt!
Problemen thuis
De leerlingen leren over gezonde communicatie en conflicthantering. Ze krijgen inzicht in hoe een veilige thuissituatie eruit ziet en waar je hulp kan krijgen als het thuis niet goed gaat. Hierbij wordt ingespeeld op verschillende situaties zoals financiële problemen en huiselijk geweld.
6. Man overboord
Omgaan met ziekte en overlijden
De leerlingen leren over het brede begrip van rouw en ontdekken de fases van een rouwproces. Ze leren hoe ze om kunnen gaan met ziekte en rouw.
7. Stip op de horizon
Over de toekomst
De leerlingen worden zich bewust van de impact van de keuzes die zij nu maken op hun eigen toekomst. Ook worden ze gestimuleerd om na te denken over hoe hun huidige bestedingsgedrag hier invloed op heeft.
Nazorg voor leerlingen
Binnen de applicatie van LIFELINE kunnen leerlingen gemakkelijk een anonieme hulpvraag versturen naar de door school opgegeven vertrouwenspersoon of mentor. De mentor kan vervolgens het onderwerp aankaarten in de klas. Ook biedt de applicatie voor leerlingen de mogelijkheid om aan te vinken dat ze een gesprek willen.
Het is mogelijk om uit LIFELINE een rapportage te rollen wat inzicht geeft over de antwoorden van leerlingen. Leerlingen worden van te voren ingelicht welke informatie wel of niet gedeeld wordt.
Onze passie in cijfers
We zijn trots en dankbaar dat we sinds onze start in 2015 al zoveel leerlingen en docenten hebben mogen bereiken.
scholen
UITVOERINGEN
leerlingen
De drie e’s van Creatieve Preventie
Educatie
We hebben de expertise in huis om preventielessen te verzorgen die aansluiten bij de huidige jongerencultuur en leefwereld.
Entertainment
De unieke samenstelling van het team van presentatoren, artiesten en zorgprofessionals laat een blijvende indruk achter bij jongeren.
Evangelie
Onze programma’s zijn gebaseerd op christelijke normen en waarden en sluiten aan bij leerlingen met andere achtergronden.
ipv hier staan wij voor (staat wat meer naar boven)
ONZE VISIE
Ben je benieuwd wat ons dreef bij de ontwikkeling van LIFELINE? Bekijk dan deze video over onze passie voor de middelbare scholieren van Nederland.
Waarom je LIFELINE niet wilt missen voor je leerlingen:
LIFELINE is in te zetten tijdens één of meerdere projectweken óf als mentorlessenpakket!
Als docent krijg je alle tools in handen om met deze methode aan de slag te gaan. Dat betekent minder voorbereiding voor jou.
Rapportage mogelijkheden om overkoepelende vragen vanuit leerlingen te signaleren om er met de leerling of klas verder op door te praten. Leerlingen worden van te voren ingelicht welke informatie wel of niet gedeeld wordt.
LIFELINE is een laagdrempelige methode om wezenlijke thema’s aan te snijden met de leerlingen in een voor hen veilige leeromgeving.
Mogelijkheid voor een leerling om in contact te treden met het interne zorgteam, op maat ingesteld per klas.
Bovendien krijg je nú de eerste les gratis, met daarbij een bonus les na aanschaf van het programma!
contact
Als je meer wilt weten of een optie wilt plaatsen, voel je dan vrij om contact op te nemen. We maken graag kennis met je!
plaats vrijblijvend een optie
Via dit formulier kun je vrijblijvend aangeven in welk thema je interesse hebt. We komen doorgaans binnen één werkdag bij je terug.
plan een belafspraak in
Via deze link kun je een vrijblijvende telefonische belafspraak inplannen met Nathalie Booij, initiatiefnemer van Creatieve Preventie.
vragen of opmerkingen
We horen graag waar jouw behoefte, vraag of interesse ligt. Vul dit formulier in zodat we op maat met je kunnen meedenken of de juiste informatie toesturen.
Veelgestelde vragen
Lees hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen?
Neem dan gerust contact met ons op, we denken graag met je mee.
Voor welke leerniveaus en leeftijden is LIFELINE?
Het programma LIFELINE is speciaal geschreven voor onderbouwleerlingen binnen het voortgezet onderwijs.
Voortgezet onderwijs
Ons overige aanbod is geschikt voor leerlingen van alle leerniveaus, zowel onderbouw als bovenbouw van voortgezet onderwijs.
Bekijk hier ons aanbod.
Welke plek krijgt jullie christelijke identiteit?
Jongeren versterken
Iedereen met een hart voor tieners wil hetzelfde: jongeren laten weten hoe geliefd en waardevol ze zijn. Niemand kan ontkennen dat deze maatschappij steeds meer en meer van hen vraagt: onderzoek wijst steeds meer uit wat de impact is van de prestatiedruk die jongeren ervaren. Jongeren hebben in deze tijd sturing nodig en bewustwording dat zij grenzen kunnen stellen. Regie kunnen nemen in situaties.
Wij slaan een brug
Onze trainers, artiesten, ervaringsdeskundigen en voorlichters dragen daarom vanuit een respectvolle en open houding de positieve christelijke levensstijl uit. We hebben veel ervaring met een brug slaan tussen verschillende (of geen) kerkelijke achtergronden.
Persoonlijk contact
Meer weten of verder van gedachten wisselen hierover? Plan een vrijblijvende belafspraak in voor persoonlijk contact met initiatiefnemer Nathalie Booij.
Waar vind ik meer informatie over de tarieven?
In de online brochure staat per aanbod enkele richtlijnen en tarieven. Omdat ons aanbod zo divers is en boekingen in grootte variëren, werken we veel op maat.
Vraag de brochure hier aan.
Zijn er andere thema’s en aanbod op maat mogelijk?
Kunnen we ook ‘real life’ kennismaken?
We komen graag langs bij jullie school. Neem contact met ons op om samen te kijken naar de mogelijkheden.
Vrijblijvend telefonisch kennismaken kan ook! Plan daarvoor een belafspraak in.
Hoe lang bestaat Creatieve Preventie al?
Hoe het begon
Al vanaf 2015 geven we paas- en kerstvoorstellingen op middelbare scholen. We merkten hoe bijzonder het was om op een eigentijdse manier ons geloof in God uit te dragen aan leerlingen met een gevarieerde of niet-kerkelijke achtergrond. We besloten daarom om meerdere teams in te werken op hetzelfde concept.
Impact op lange termijn
Bij het uitvoeren van deze voorstellingen zijn we vaak één dag intensief op een school. We merkten dat we meer wilden geven aan leerlingen en docenten dan een bijzondere ervaring en show. We kregen het verlangen om de scholen extra verdiepingsmateriaal mee te geven. Mentoren gebruiken de verwerkingslessen naar eigen inzicht. Op deze manier werken zij de thematiek nog verder uit met de leerlingen.
Oprichting Creatieve Preventie
Vanaf medio 2018 doen we dit alles onder de naam ‘Creatieve Preventie’ en is ons aanbod aangevuld met het geven van voorlichtingen, workshops en projectdagen.