fbpx

Oppositioneel gedrag in de klas

“Opstandigheid van jongeren is te typeren als tijdloos; iets wat voor iedere generatie gezegd wordt.”

Opstandig of dwars gedrag is normaal
In bepaalde fases van de ontwikkeling van kinderen is het normaal dat zij zich oppositioneel, ofwel opstandig of dwars gedragen. Bijna iedere peuter of kleuter maakt wel een periode door met veel opstandigheid; “Dat kan ik zelf wel!”. En ook bijna iedere puber begint zich op een gegeven moment enorm te verzetten en voortdurend de strijd op te zoeken. Dit dwarse gedrag hoort bij deze levensfasen en het kind leert hier ook van.
 

Gedrag thuis versus gedrag in de klas
Wanneer kinderen en jongeren opstandig gedrag vertonen in de thuissituatie is het begrijpelijk dat zij dit gedrag eveneens vertonen in de klas. Opstandig gedrag in de klas kan worden geuit door bijvoorbeeld anderen opzettelijk te ergeren; brutaliteit; snel boos of gepikeerd reageren; ongehoorzaam; zich snel aan anderen ergeren; opstandigheid t.a.v. regels of verzoeken van docenten (discussies aangaan).

Opstandig
gedrag bij
pubers

Opstandig gedrag bij pubers heeft te maken met het verwerven van autonomie. 

Meedoen met de groep
Ook in de klas heeft de leerling te maken met het verwerven van autonomie en identiteit. Het meedoen met de groep waarbij uitdagen en testen van ‘het gezag’ hoort, brengt met zich mee dat bepaalde regels en normen ook hier makkelijker overtreden worden.

Denkvermogen testen
Daarnaast proberen pubers hun denkvermogen te testen door docenten te betrekken in discussies, onophoudelijk te argumenteren met volwassenen en oppositionele standpunten innemen over onderwerpen die onbelangrijk zijn voor hun ouders of docenten.

Kritische blik
Ook staan tieners vaak kritisch tegenover volwassenen om hen heen en lijken ze te zoeken naar hun fouten, naar tegenstrijdigheden of uitzonderingen op wat ze zeggen. 

Gedrag als oefening
Dit gedrag is overigens gewoon een oefening die de leerling helpt bij het ontwikkelen van zijn kritisch denken en gaat bij de meeste leerlingen vanzelf voorbij wanneer zij bepaalde vaardigheden ontwikkelen.

Opstandigheid bij tieners is tijdloos

Oppositioneel, dwars, gedrag bij jongeren is iets waar men al jaren tegenaan loopt. Zo sprak Socrates [470 tot 399 v.Chr.] al uit:

“Kinderen van nu houden van luxe, ze hebben slechte gewoontes, minachting voor autoriteit, tonen een gebrek aan respect voor ouderen en kletsen liever dan dat ze leren. ze spreken hun ouders tegen, vallen mensen in de rede en tiranniseren hun leraren”.

Zo te lezen is de opstandigheid van de jeugd te typeren als tijdloos; iets wat voor iedere generatie gezegd wordt.

wij investeren in de ontwikkeling van kinderen en jongeren

Het is onze passie om te investeren in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Hoe gaaf is het als we met elkaar een netwerk vormen waarbinnen zij de ruimte krijgen om te leren hoe om te gaan met hun eigen gedachten en handelingen. 

Benieuwd hoe wij dit doen op scholen in Nederland?
Kom met ons in contact!

leren voor je leven

Wij creëren met muziek, verhalen en opdrachten speciale momenten waarin jongeren zien wat een positieve levensstijl oplevert. In een voorstelling, workshop, voorlichting of projectdag, krijgen leerlingen tips en trucs van onze deskundige medewerkers.

Hoe kunnen we jou verder ondersteunen? 
Hieronder staan enkele mogelijkheden.

 
We zien uit naar verdere kennismaking!

Ontvang meer informatie over LIFELINE

Laat hieronder je e-mail achter en je ontvangt binnen enkele minuten meer informatie over LIFELINE én hoe jij 1 week lang vrijblijvend op ons platform kan rondneuzen!

 

Ontvang de online brochure over ons online preventieprogramma direct in je mail. Geheel vrijblijvend!

 

Vraag nu de eerste les van lespakket (un)Shakable gratis en vrijblijvend aan. Binnen enkele minuten ontvang je de mail met de downloadlink.

Vraag nu de bemoedigingskaarten kosteloos aan en ontvang binnen 5 werkdagen!

× Waar kan ik je mee helpen?