“Ik ben er niet”
Angst: het liefst wil ik weg, ergens onder een deken. “Ik ben er niet.”
Ik moet kiezen, maar durf niet. Voor mijn gevoel sta ik tussen twee partijen in: A links van me, B rechts van me. En ik moet nu iets zeggen. Maar dat voelt als partij kiezen. Als ik het met A eens ben is B boos, en als ik B steun is A boos. Of verdrietig, teleurgesteld of hij haat me. Kan allemaal.
moeilijk
Zo heb ik me regelmatig gevoeld. Het zegt van alles over mij en van alles over wat ik nog moet leren. En altijd is de werkelijkheid totaal anders dan mijn eigen binnenwereld. Ik denk dat ik niet de enige ben die kiezen soms moeilijk vindt.
Ik ben 44. En even voor wat aanvullende beeldvorming: het luk me prima te kiezen tussen pindakaas of hagelslag op mijn brood. Maar in bepaalde relationele situaties vind ik kiezen lastig. Óf ik ervaar druk van een ander óf ik creëer hem zelf. Ben ik ook heel goed in. En dan dwingt mijn loyaliteit me in een onmogelijke spagaat.
“Mijn loyaliteit dwingt me in een onmogelijke spagaat“
Pilatus
Keuzes maken. Groepsdruk. Dit zijn de thema ’s die naar voren komen in de paasvoorstelling die ik nu aan het schrijven ben voor Creatieve Preventie: BREAK FREE.
We duiken daar in de rol van Pilatus, die ook een keuze moet maken. En wat voor één: hij moet kiezen of hij Jezus gaat veroordelen of vrijlaten.
Al schrijvend stap ik in de schoenen van Pilatus. Wat zou ik doen?
A: Mijn eigen geweten volgen en de gevangene vrijlaten? Ook al verlies ik daarmee de controle waar ik zo hard voor gewerkt hebt en mijn promotiekansen?
Of B: Laat ik me door de plaatselijke machthebbers voor het karretje spannen om mijn machtspositie veilig te stellen?
Niet kiezen
Pilatus wil A, maar ook B. Kiezen lukt dan niet en daarom zoekt hij een uitweg. Hij kiest niet, maar laat de keuze aan de rest van de groep over: het volk. In de hoop dat dat volk goed kiest. Maar het loopt totaal anders. Er wordt gemanipuleerd, de hele groep wordt opgezet tegen Jezus. Pilatus buigt daarvoor en zo wordt een onschuldige schuldig en ter dood veroordeeld.
“Ik moet kiezen maar durf niet”
Groepsdruk
Groepsdruk. Herken je dit fenomeen? Vast. Hopelijk niet in de mate die Pilatus ervaart. Maar ook jij als docent kunt hiermee te maken krijgen. Jij staat voor een groep. En ook jij laat je vast wel eens manipuleren of meeslepen in de wensen van pubers.
Kennen leerlingen groepsdruk? Tuurlijk. Groepsdruk is van alle tijden en leeftijden. We zijn allemaal gevoelig voor meningen en iedereen strooit met likes, duimpjes, afkeuring en goedkeuring. Vooral de afkeuring kan behoorlijk naar beneden trekken. Jou klein maken zodat je ook weg wilt, onder de dekens.
Inspirerende paasviering
Wil jij weten hoe we het thema groepsdruk hebben verweven in onze paasvoorstelling BREAK FREE? Klik hier voor meer informatie.
Opstaan
Maar waarvoor staan we op? Sommige situaties vragen van ons om stevig in de schoenen te staan. In je identiteit. En om dat te leren is er bewustwording nodig.
Als docent kun jij helpen om die bewustwording aan te wakkeren bij leerlingen. Door je eigen kleine of grote verhalen te vertellen. Want verhalen blijven hangen. Die zijn concreet.
Het werd pasen
Daar gaat het helemaal mis. Pilatus verliest het totaal.
Ik kan me de ontreddering en onmacht die Pilatus mogelijk gevoeld heeft, heel goed voorstellen.
Gelukkig zit er aan dit verhaal ook een andere kant. Jezus stierf, maar stond weer op. Het werd Pasen. Dankzij Hem is er vergeving en zijn er nieuwe kansen. Door Zijn opstanding mogen we na lastige keuzes en situaties weer opstaan en tevoorschijn komen. Zo leren we om steviger in Zijn schoenen te staan bij een volgende keuze.
Over Anneke Doest:
Anneke Doest is van beroep docent drama. Haar opleiding tot theaterdocent heeft zij gevolgd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle, ARTEZ. Ze vindt het een voorrecht om een verhaal uit de Bijbel naar een theaterstuk te vertalen. Voor Creatieve Preventie heeft zij meegeschreven aan paasvoorstelling BREAK FREE waarin we zien welke rol het thema groepsdruk had op Pilatus.
VRAAG NU DE verwerkingles van BREAK FREE GRATIS AAN!
Voor deze nieuwe paasvoorstelling BREAK FREE ontwikkelden we opnieuw een verwerkingsles. Deze les is ook los toepasbaar in jouw (mentor)klas. Vul hieronder jouw naam en e-mailadres in en ontvang het lesmateriaal direct én vrijblijvend in je mailbox!