“…En dáárom zet ik me in voor de nieuwe generatie!”
Hey hoi!
Ik ben Marije en ik kan niet wachten om alles wat we het afgelopen jaar hebben voorbereid met jou te delen! Maar het lijkt me goed om eerst mijn eigen persoonlijke verhaal te vertellen. Dan snap je nog beter waarom ik me zo inzet om de nieuwe generatie te versterken.
Eerst even mezelf voorstellen!
Mijn naam is Marije Perik. Ik ben dertig jaar, getrouwd met Ron en we hebben samen twee kinderen: Nathanael van tien jaar en Tirsa is zes. Ik woon in een klein Twents dorpje genaamd Vroomshoop, daar ben ik geboren en getogen. Ik ben zorgcoördinator bij Waypoint Twenterand en ben werkzaam als trainer en spreker, waarbij ik me vooral richt op jongeren.
Hoe het leven kan lopen
Al vanaf jongs af raak ik enthousiast over het meedenken met jongeren. Als zestienjarige ben ik gestart met de opleiding sociaal cultureel werker. Ik zag het al helemaal voor me: ik zou ontwikkelingswerk gaan doen in Afrika! Het liep totaal anders. Om eerlijk te zijn had ik vroeger dus echt niet gedacht dat ik op mijn dertigste al een tienerzoon zou hebben. Nathanael is echt net afgelopen zomer tien jaar geworden. Haha, wow! Het leven loopt soms anders dan gepland. Ik geniet echter vandaag de dag enorm van ons gezinsleven en zou me niets anders kunnen wensen.
Mijn broertje was verslaafd aan harddrugs
In de regio waar ik woon is er sprake van een grote groep jongeren die op jonge leeftijd verslaafd zijn aan harddrugs. Zo ook mijn broertje. Wij als familie vonden het zo heftig om deze worsteling te zien en we hebben veel nare momenten beleefd met elkaar. Toen de stichting Waypoint Twenterand opgericht werd om van betekenis te zijn voor verslaafde jongeren, heb ik me dan ook meteen aangemeld als vrijwilliger. Ik wilde dolgraag ook anderen helpen die in dezelfde situatie zitten of zaten.
Verslaving is niet het kernprobleem
Ondertussen studeerde ik Toegepaste Psychologie, met ‘Jeugd en ontwikkeling’ als specialisme. Ik merkte dat ik daarnaast een steeds groter verlangen kreeg om van betekenis te zijn. Als christen breng ik dagelijks tijd door met God. En juist in die periode kwam ik uit op veel Bijbelteksten met bijzondere richtlijnen over hoe om te gaan met anderen en met jezelf.
IK KREEG EEN BREDERE VISIE: HET VERSTERKEN VAN DE GEHELE IDENTITEIT VAN JONGEREN
Ik besefte steeds meer dat ik jongeren niet alleen informatie wilde geven over middelengebruik. Nee! Ik kreeg een bredere visie. Ik wil de nieuwe generatie jongeren helpen versterken in hun identiteitsontwikkeling. Omdat ik zelf zo duidelijk heb meegemaakt hoe het leven kan gaan, met alle ups en downs, wil ik me hier echt volledig voor inzetten.
Opgroeien als jongere in de huidige maatschappij
De jeugd heeft de toekomst. Maar het valt niet mee om als jongere op te groeien in de hedendaagse maatschappij. Een overvloed aan prikkels en emoties, een grote druk om te presteren en vaak ook sociale druk die het lastig maakt om te weten wie je zelf echt bent. Het zijn valkuilen voor later en een grote uitdaging voor (vooral middelbare) scholen, waar de identiteit van veel jongeren verder gevormd wordt.
Inspireren als Spreker tijdens paas – en kerstvoorstellingen
Nathalie Booij en ik kennen elkaar via Waypoint Twenterand. Zij tourde al jaren met een team langs middelbare scholen met paas- en kerstvoorstellingen. Vanaf 2018 ben ik als spreker betrokken bij dit concept. Het is zo gaaf om met een getraind team de scholen langs te gaan en de jongeren te inspireren! We spraken elkaar hierdoor nog vaker en begonnen verder te brainstormen. Wat als we een initiatief kunnen starten waarbij andere christelijke professionals met dezelfde visie getraind kunnen worden over bepaalde thematiek en de scholen hiermee ingaan?
Onze dromen werden projectplannen
De plannen werden steeds concreter. Ons contact samen werd ook steeds meer een vriendschap en langdurige samenwerking. Vandaag de dag zijn onze dromen niet langer vage ideeën en grote lijnen, maar een prachtig project waarvan we geloven dat het impact gaat hebben op de jongeren die ermee in aanraking komen! We zijn ook zo ontzettend dankbaar voor de mensen die God bracht op ons pad en dit project samen met ons dragen.
Voorlichtingen en workshops op middelbare scholen
Vanwege mijn achtergrond, ervaring en expertise ben ik binnen Creatieve Preventie degene die zich bezighoudt met de inhoud van de voorlichtingen & workshops. Ook stuur ik de voorlichters, trainers en ervaringsdeskundigen aan en blijf ik als spreker onderdeel van de voorstellingen.
Ik ben enthousiast over het huidige aanbod met thematiek rondom alcohol en drugs, social media en eetgedrag. Graag willen we dit in de nabije toekomst graag uitbreiden. Aan welke thematiek heeft jouw school behoefte? Laat ons in de comments weten!
Over Marije Perik:
Marije Perik (1989) heeft een grote passie om de richtlijnen uit de Bijbel te combineren met de inzichten die zij opdeed tijdens de studie Toegepaste Psychologie met specialisme ‘Jeugd en Ontwikkeling’. Zij is als trainer en spreker voor jongeren en ouders betrokken bij diverse projecten, waaronder Creatieve Preventie.
VRAAG NU DE EERSTE lesbrief van (un)Shakable GRATIS AAN
Wij als Creatieve Preventie geloven dat we samen verantwoordelijk zijn om tieners mentaal weerbaar te maken. Dat is de reden waarom wij in de afgelopen maanden lespakket (un)Shakable hebben ontwikkeld. Een lespakket met zes lesbrieven vol opdrachten, sociale interacties en inzichten. We stellen tijdelijk de eerste lesbrief gratis beschikbaar voor jou als docent.
Zo Marije,
Een heel levensverhaal.
Ja, fijn dat alles niet loopt zoals wij plannen.
God heeft een plan met ons leven.
Fijn dat je met jou ervaringen en opleiding mensen kan steunen.
Groet Jenet