fbpx

Seksualiteit: Het bespreken waard

Daar zit ze dan. Eliane, een meisje van net 15 jaar oud. Verslagen staart ze voor zich uit nadat ze haar verhaal heeft verteld. Haar vriend van 18 jaar heeft het uitgemaakt, echt net nadat zij voor de eerste keer seks met elkaar hebben gehad. ‘Snap je dat nou?!’, vraagt ze zich af. ‘Waarom doet iemand zoiets. Ik dacht oprecht dat hij van me hield!’ Vervolgens geeft ze af op zichzelf. ‘Hoe kon ik nou zo stom zijn! Waarom heb ik me door hem laten gebruiken? Ik dacht echt dat ik er goed aan deed om te doen wat hij zei!’

door | mei 13, 2021 | S-O-S

steeds een stapje verder

In mijn werk als jongerencoach sprak ik met Eliane. Smoorverliefd was zij op deze jongen. Het was allemaal zo fijn en ze dacht dat deze relatie voor altijd zou duren. De relatie ging al snel over naar meer serieus, ze hadden mooie gesprekken en dachten na over de toekomst. Hij drong steeds aan op meer lichamelijk contact. Elke keer ging hij een beetje verder. Dit hoorde er immers bij, vertelde hij uit ervaring. Hij bleef aandringen en maakte opmerkingen die haar onzeker maakten, zo ging ze overstag - ook al had ze zich voorgenomen te wachten. En nu zat ze met spijt bij mij aan tafel…

Handleiding voor seksualiteit en relaties

Een handboek voor seksualiteit en relaties bestaat er helaas niet. Vooral als je jong bent is alles rondom seksualiteit nieuw, spannend en leuk. Je ervaart verliefdheid, kriebels en verlangens. In een onderzoek van BEAM onder 1700 jongeren, in de leeftijd 12 en 25 jaar, geven veel jongeren aan seksueel actief te zijn voor het huwelijk. Tegelijkertijd geven jongeren aan dat ze toch ook spijt hebben van deze keuze. Het is daarom goed om met tieners jongeren op te trekken en in gesprek te gaan. Juist over dit thema.

Jij bent hét waard

Als we het hebben over seksualiteit, kunnen we naar mijn idee niet anders dan te starten met het thema zelfbeeld. Weten wie je bent, wat je wilt en wat niet. Het thema seksualiteit gaat over meer dan seks alleen. Het gaat over ontwikkeling, verschillen, grenzen, media invloed en identiteit. Eén van de boodschappen die de jongeren moeten horen is dat ze het waard zijn om te wachten. 

Jij bent hét waard

Als we het hebben over seksualiteit, kunnen we naar mijn idee niet anders dan te starten met het thema zelfbeeld. Weten wie je bent, wat je wilt en wat niet. Het thema seksualiteit gaat over meer dan seks alleen. Het gaat over ontwikkeling, verschillen, grenzen, media invloed en identiteit. Eén van de boodschappen die de jongeren moeten horen is dat ze het waard zijn om te wachten. 

“Trouw zijn is niet meer de norm, wat je bijvoorbeeld ziet door de programma’s  waarin mensen bewust hun relatie op de proef laten stellen.”

Praten over seks zou meer moeten gebeuren

Er komt veel op de jonge generatie af. Seksualiteit of pornografische beelden komen gewild of ongewild voorbij. Trouw zijn is niet meer de norm, wat je bijvoorbeeld ziet door de programma’s  waarin mensen bewust hun relatie op de proef laten stellen. Maar is dat wat we onze jongeren willen mee geven? Ons ‘normaal’ lijkt vervaagd, als een wazig gebied. Juist daarom zou er meer over seks en relaties gesproken moeten worden. Vanuit verbinding het gesprek aan gaan met jongeren. Zo kunnen we ze helpen een mening te vormen over hoe zij hier mee willen omgaan. En daar begint het; bij het vormen van een eigen mening. Juist dán kun je grenzen aangeven en behouden.

Vanuit Creatieve Preventie hebben we een voorlichting Seksualiteit ontwikkeld, waarbij we op een interactieve en luchtige manier het gesprek aangaan met jongeren. Ben jij benieuwd wat we voor jouw school kunnen betekenen, neem dan contact met ons op.

Jurrien ten Brinke - Be Courageous

Over Daniëlle Bakker:

Daniëlle Bakker (1981) is werkzaam als kinder- en jongerencoach in haar eigen praktijk ‘Dartel & Vrij’. Naast kinderen en jongeren begeleidt zij ook hun ouders op het gebied van opvoedingsvraagstukken. Daniëlle begeleidt veel kinderen en tieners waarbij de ouders in het proces van echtscheiding zitten. In haar eigen pubertijd ontwikkelde zij een eetstoornis. Met haar verhaal inspireert zij jongeren en zet zij zich in om hun weerbaarheid te vergroten.

VRAAG NU DE EERSTE lesbrief van (un)Shakable GRATIS AAN

Wij als Creatieve Preventie geloven dat we samen verantwoordelijk zijn om tieners mentaal weerbaar te maken. Dat is de reden waarom wij in de afgelopen maanden lespakket (un)Shakable hebben ontwikkeld. Een lespakket met zes lesbrieven vol opdrachten, sociale interacties en inzichten. We stellen tijdelijk de eerste lesbrief gratis beschikbaar voor jou als docent.

Ontvang meer informatie over LIFELINE

Laat hieronder je e-mail achter en je ontvangt binnen enkele minuten meer informatie over LIFELINE én hoe jij 1 week lang vrijblijvend op ons platform kan rondneuzen!

 

Ontvang de online brochure over ons online preventieprogramma direct in je mail. Geheel vrijblijvend!

 

Vraag nu de eerste les van lespakket (un)Shakable gratis en vrijblijvend aan. Binnen enkele minuten ontvang je de mail met de downloadlink.

Vraag nu de bemoedigingskaarten kosteloos aan en ontvang binnen 5 werkdagen!

× Waar kan ik je mee helpen?