Tieners in hun vel
De essentie van een eetstoornis
Voeding. Het is elke dag een terugkomend ritueel: ontbijt, lunch en avondeten. Je lijf heeft de juiste voedingsstoffen nodig om op een goede manier te functioneren en te ontwikkelen. Je kunt van alles eten, zonder dat je lichaam de juiste voedingsstoffen binnen krijgen. Zoveel jongeren rotzooien met eten en hebben geen idee hoe ze op een goede manier om kunnen gaan met de sociale druk om een perfect lijf te hebben.
Het enorme verlangen naar controle
De misvatting echter is dat het op een ongezonde manier omgaan met voeding te maken heeft met het eten zelf. Het eten, niet eten of overeten heeft alles te maken met de drang naar controle. Juist als het leven turbulent is en vele – onbestemde - emoties door je heen razen, kun je snel (on)bewust op zoek gaan naar een manier om te dealen met de onrust in je leven. Dat doet elk mens. Het dealen met de turbulentie in je leven wordt dan ook een copingstijl genoemd. Het woord ‘to cope’ is Engels voor ‘omgaan met’.
Het verlangen naar grip op je leven
Juist in de momenten in je leven dat je het idee hebt dat je de grip verliest, kun je zo op zoek gaan naar methoden of middelen die je helpen om even uit de druk of de stress te stappen. Dat is eigenlijk het grondbeginsel van elke verslaving, zoals gamen, porno, alcohol/drugs of een eetstoornis. Wanneer je ontdekt dat het verdoven van je gevoelens werkt, dan geeft het je voor op dát moment even een gevoel van macht en controle of van vergetelheid. Dat is precies waar het gladde ijs begint; voor je het weet glijd je steeds verder in een copingmechanisme wat je slaaf maakt.
Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde gevoel te krijgen en op den duur neemt het de controle over, ook wel verslaving genoemd.
Tijdelijke actie!
Vraag nu gratis en vrijblijvend de eerste lesbrief van lespakket (un)Shakable aan en leer de leerlingen om standvastig te staan in het leven.
Geen perfectie, maar acceptatie!
Wanneer het aankomt op voeding is dat natuurlijk super lastig! Daar waar je kunt stoppen met gamen en al je spellen buiten de deur zet of dat je de alcohol uit je leven bant, moet je elke dag eten! Als je leerlingen hebt die rotzooien met eten, is het van groot belang dat ze daarin inzicht krijgen in het belang van het aangaan van hun emoties, het eerlijk zijn naar hun hart en dat ze aan de slag gaan met hun zelfbeeld. De gedachte dat je met een perfect lijf meer geliefd en meer populair bent, is een leugen! De sleutel ligt niet in perfectie, maar in acceptatie. Kun jij jouw lichaam en jouw situatie accepteren om het vervolgens aan te kijken en bewust gezonde keuzes te maken? Dat is de sleutel naar het op een gezonde manier lekker in je vel te zitten. Juist dan kun je op een goede manier omgaan met voeding, beweging en ontspanning zodat je op de beste manier voor je lichaam zorgt!
Onze t.r.y.day
Als Creatieve Preventie hebben we speciaal een projectdag ontwikkelt om dit soort thema’s bespreekbaar te maken met de leerlingen. Tijdens de zogenaamde T.R.Y.DAY staan leerlingen stil bij The Real You. Een dag met een interactief programma, waarbij zelfbeeld en authenticiteit centraal staan. Tijdens de workshops kunnen leerlingen onder andere de girls only Lekker in je vel workshop volgen.
Over Marije van den berg
Marije van den Berg is spreker, coach en auteur. Ze volgde haar opleiding tot integratief coach bij Groundwork. Na haar jarenlange ervaring met preventie- en jeugdwerk bij stichting Chris/De Hoop GGZ en stichting BUtogether, is ze zelfstandig verder gegaan als spreker. Daarnaast werkt zij voor De Zichtmakers, een evenementen en media bureau. Binnen Creatieve Preventie is Marije actief binnen het uitzetten van de grote lijnen van het online weerbaarheidsprogramma LIFELINE – iets wat écht haar hart heeft - en draagt ze haar steentje bij in de strategische marketing communicatie.
VRAAG NU DE EERSTE lesbrief van (un)Shakable GRATIS AAN
Wij als Creatieve Preventie geloven dat we samen verantwoordelijk zijn om tieners mentaal weerbaar te maken. Dat is de reden waarom wij in de afgelopen maanden lespakket (un)Shakable hebben ontwikkeld. Een lespakket met zes lesbrieven vol opdrachten, sociale interacties en inzichten. We stellen tijdelijk de eerste lesbrief gratis beschikbaar voor jou als docent.