fbpx

een onveilig thuis

Wat doe je als een leerling thuis mishandeld of verwaarloosd wordt?

Volgens de landelijke cijfers worden jaarlijks zo’n 119.000 kinderen mishandeld. Dat is ongeveer 1 leerling per klas. Dikke kans dat jij, of jouw team, te maken krijgt met een leerling met een onveilige thuissituatie. Maar wat kun je daar dan mee? Moet je gelijk Veilig Thuis bellen?

door | dec 7, 2021 | Tieners in hun vel

Signaleren

Laten we wel één ding gelijk even helder stellen. De kans dat een leerling zomaar bij je komt met de mededeling: ‘Ik word mishandeld thuis’ is nihil. Daarom worden docenten getraind om veelvoorkomende kenmerken van mishandeling te signaleren. Veelvoorkomende signalen zijn plotselinge gedragsveranderingen, overmatig de klas uit gestuurd te worden vanwege rebels gedrag, het in zichzelf gekeerd zijn, klagen over hoofd- of buikpijn, niet deel willen nemen aan gymlessen en niet op kunnen letten in de klas.

In gesprek

Zomaar aan een leerling vragen of het wel goed gaat thuis als je vermoed dat er sprake is van mishandeling of verwaarlozing, leidt vaak niet tot een gesprek. En dat is niet vreemd. Een leerling die thuis mishandeld of verwaarloosd wordt, schaamt zich hier vaak voor, is bang dat ouders boos worden als zij erachter gekomen dat er gepraat is, of ze denken dat niemand hen zal geloven.

Veilig thuis

Daarnaast wordt er vaak gesproken over Veilig Thuis wanneer het gaat om mishandeling en zijn leerlingen doodsbang dat ze uit huis geplaatst zullen worden wanneer er mensen komen ‘helpen’.

Daarom is het enorm belangrijk dat je een veilig klimaat creëert wanneer je in gesprek wilt met deze leerling. Dit kan simpelweg door af en toe te vragen hoe het gaat of vragen of je ergens mee kunt helpen. Een klein gebaar of een simpele handeling kan een groot verschil maken voor de leerling. Het creëert de veiligheid die nodig is. Bovendien zal het de leerling eerder aanzetten om bij je te komen en eerlijk antwoord te geven op de vraag of het wel goed gaat.

“Een leerling die thuis mishandeld wordt schaamt zich hier vaak voor of is bang dat de ouders boos worden als hij het vertelt”

Oké, en nu?

Stel dat de leerling heeft bevestigd dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is thuis. Dat er best wel eens wat klappen vallen of dat er flinke scheldpartijen zijn. Wat dan? Weet dan dat veel ouders er zelf geen plezier aan beleven dat zij hun kinderen verwaarlozen of mishandelen. De meeste ouders zijn zelf wanhopig en ten einde raad.

Eén van de belangrijkste dingen die je kunt doen is het bespreken met anderen. Bespreek het met een collega, een zorgcoördinator op school, een aandachtsfunctionaris, de directeur van mijn part, maar blijf hier alsjeblieft niet in je eentje mee rondlopen. Weet je helemaal niet wat je er mee aan moet? Raadpleeg de Meldcode kindermishandeling. Deze stappen leiden niet meteen tot een melding, maar geven wel inzicht in wat je vervolgstap zou kunnen zijn. Ook kun je altijd nog Veilig Thuis bellen voor advies. Bel niet gelijk om een melding te doen, maar bel voor advies.

“Doe niet zomaar een melding van kindermishandeling zonder de leerling hierover in te lichten”

Overleg

Zodra er een melding gemaakt wordt of gemaakt moet worden van mishandeling, doe dit dan altijd in overleg met de leerling. Dit voorkomt onderstaand ervaringsverhaal uit de publicatie Het heeft invloed op alles van Het Kinderrechtencollectief:

“Ik vertelde het meneer Hoekman. Ik had maar al te graag opties gehoord van meneer Hoekman. Dat hij dan zou zeggen: ‘Als je A kiest, kun je dit zus en zo regelen en als je B kiest, dan heb je alleen hulp op school.’ Dat zou ik enórm gewaardeerd hebben. Dat had ik zeker weten meer gewaardeerd dan de plotselinge brief van Veilig Thuis over een melding bij ons thuis.”

Tijdelijke actie!

Vraag nu gratis en vrijblijvend de eerste lesbrief van lespakket (un)Shakable aan en leer de leerlingen om standvastig te staan in het leven.

Jouw rol is cruciaal

Begrijp me niet verkeerd: het is jouw rol niet om een veilige thuissituatie te creëren, maar jouw rol is wel uitermate belangrijk. Wanneer een leerling mishandeld wordt dan heeft het steun van een betrouwbare volwassene nodig. Aangezien de leerling de moed heeft gehad om het met jou te delen, ben jij dus die betrouwbare volwassene. Daarmee heb je een belangrijke positie.

De belangrijkste? Onthoud dat jij de situatie niet kunt veranderen, maar jij kunt de leerling wel het gevoel geven dat het er mag zijn, dat hij of zij er toe doet – wat hem ook overkomt.

Dit is cruciaal voor het herstel.

Bertina Bartlett

Over Marije Perik:

Marije Perik (1989) heeft een grote passie om de richtlijnen uit de Bijbel te combineren met de inzichten die zij opdeed tijdens de studie Toegepaste Psychologie met specialisme ‘Jeugd en Ontwikkeling’. Zij is als trainer en spreker voor jongeren en ouders betrokken bij diverse projecten, waaronder Creatieve Preventie.

VRAAG NU DE EERSTE lesbrief van (un)Shakable GRATIS AAN

Wij als Creatieve Preventie geloven dat we samen verantwoordelijk zijn om tieners mentaal weerbaar te maken. Dat is de reden waarom wij in de afgelopen maanden lespakket (un)Shakable hebben ontwikkeld. Een lespakket met zes lesbrieven vol opdrachten, sociale interacties en inzichten. We stellen tijdelijk de eerste lesbrief gratis beschikbaar voor jou als docent.

Ontvang meer informatie over LIFELINE

Laat hieronder je e-mail achter en je ontvangt binnen enkele minuten meer informatie over LIFELINE én hoe jij 1 week lang vrijblijvend op ons platform kan rondneuzen!

 

Ontvang de online brochure over ons online preventieprogramma direct in je mail. Geheel vrijblijvend!

 

Vraag nu de eerste les van lespakket (un)Shakable gratis en vrijblijvend aan. Binnen enkele minuten ontvang je de mail met de downloadlink.

Vraag nu de bemoedigingskaarten kosteloos aan en ontvang binnen 5 werkdagen!

× Waar kan ik je mee helpen?